Prey 2 Preview

Preview
vrijdag, 09 september 2011 om 14:00
xgn google image
Je zit rustig in het vliegtuig naar buiten te staren. Met een halfdicht oog van de vermoeidheid die je hebt opgelopen van de moeheid door de lange vlucht. Plotseling trilt het vliegtuig hevig en stort het snel neer. Je bent klaarwakker en je beseft dat dit weleens je laatste momenten zouden kunnen zijn.
Iedereen om je heen raakt in paniek en de sfeer is wanhopiger dan ooit tevoren. Nog in shock van wat er om je heen gebeurt, crasht het vliegtuig en je raakt door de klap bewusteloos. Het overkomt de ongelukkige Amerikaanse Marshall Killian Samuels in Prey 2.
Keiharde bounty hunter
Vanaf dat moment begint de presentatie van de game op de Gamescom. Het vliegtuig stortte in het origineel ook neer, maar niet Tommy in een café, maar één van de passagiers neemt nu de hoofdrol op zich. Na enige tijd ontwaakt Killian en kijkt vermoeid om zich heen. Voordat hij zich kan beseffen waar hij precies is, komt hij in een knokpartij terecht met een stel aliens en wordt wederom bewusteloos geslagen. Tijd voor een tijdsprong naar voren. Een paar jaar later zien we Killian terug op de sfeervolle alien planeet Exodus en werkt hij volgens de ontwikkelaar als bounty hunter. Omdat hij aan geheugenverlies lijdt door de harde klap, weet hij nog niet dat hij sterker is dan hij denkt.
Zo heeft Killian de vaardigheid om met een hoop souplesse op obstakels te klimmen, of eronder te hangen zodat hij extra beschutting heeft terwijl hij schiet. Het is goed om te weten dat Prey 2 een first-person cameraperspectief gebruikt, dus deze vorm van parkour kun je het beste vergelijken met de spelelementen uit Mirror's Edge. Maar waar hoofdpersoon Faith uit Mirror's Edge wegrende van gevaar, zoekt Killian het juist op. In Prey 2 speel je namelijk niet de prooi, maar de jager.
Verticale elementen
Dit wordt gaandeweg met spelen wel duidelijk, als we de ontwikkelaar mogen geloven. Om rond te kunnen komen moet hij het vuile werk opknappen van anderen en de omgeving veilig maken van al het kwaad. Gelukkig heeft Killian naast het handige klim- en klauterwerk ook andere mogelijkheden om zijn doelwit op te sporen en te vangen. Hij zal alles in de strijd moeten gooien om te overwinnen, want afgaande op de presentatie bevat de game een hele hoop verticale elementen, wat simpelweg inhoudt dat hij zich met vijanden op meerdere verdiepingen tegelijk moet bezighouden.
Good hunter or bad hunter?
De planeet Exodus is een grote open wereld die vol zit met sfeervolle grauwe cyberpunk elementen. Terwijl Killian hier rondloopt, kan hij via een soort röntgenogen zien of de wezens om zich heen vriendelijk, neutraal of vijandig zijn. Handig, dat zouden ze hier ook moeten uitvinden om bargevechten in de toekomst te voorkomen. Hij gebruikt het in zijn voordeel want zo kan hij gemakkelijker zijn prooi opsporen. Dat ene vijandige monster met drie ogen zou namelijk best wel eens informatie kunnen hebben over zijn nieuwe doelwit. Ondervraging dient als een belangrijk element, want alleen zo kun je in Prey 2 optimaal op jacht.
Het ondervragen van aliens kun je op meerdere manieren bewerkstelligen: door bijvoorbeeld vriendelijk te blijven, maar je kunt de ander ook met de dood bedreigen. Dergelijke keuzes bepalen op dynamische wijze het verloop van het spel. Als je een pistool tegen iemands hoofd houdt, dan kun je de klok erop gelijk zetten dat hij je niet meer zal helpen in de toekomst. Wij zouden dan ook wel twee keer nadenken voordat we onze mond nog een keer opendoen.
Sprint op leven en dood
Omdat de presentator in de presentatie nogal een kwaadaardige geest heeft, zien we hem een alien afpersen door hem met de dood te bedreigen. Na een aantal klappen vertelt hij Killian dat zijn doelwit zich in een bar vlakbij bevindt, waarschijnlijk een paar shotjes naar achteren werkend. Omdat Killian een nogal opvallend verschijnsel heeft, rent ons toekomstig slachtoffer al snel haastig weg. Vanaf dat moment zien we Prey 2 op een hele andere manier. Een keiharde achtervolging volgt namelijk en moet Killian al zijn parkour vaardigheden gebruiken om hem in de kraag te vatten. Helaas voor ons heeft het doelwit een klein leger aan bondgenoten om zich heen die er alles aan doen om ons te stoppen.
Gelukkig glijdt Killian na het rennen met een druk op de knop over de grond achter een obstakel en kan hij deze zo tactisch gebruiken voor beschutting, met hier en daar een paar goed gemikte schoten van zijn geweer. Opvallend is hoe soepel de animaties werken. Het feit dat alles in een first-person perspectief verloopt, geeft dat een hele nieuwe kijk op de actiegerichte elementen. Het beperkt je daarnaast ook in het gezichtsveld en dat draagt alleen maar bij aan de intensiteit.
Eenmansleger
Killian heeft niet alleen hele soepele armen en benen, maar bezit tevens een uitgebreid arsenaal aan gadgets om zijn werk optimaal te kunnen doen. Zo heeft hij naast de hierboven benoemde röntgenogen onder andere ook nachtvisie om in het donker te kijken, kan hij een energieschild voor zich uitgooien om aanvallen van vijanden tijdelijk tegen te houden en heeft hij een elektrische val om zijn prooi mee te vangen. Let wel dat een goedgemikte worp van zo'n val vaak niet genoeg is, aangezien je prooi ook een aantal troeven achter de hand heeft. Zo zien we in de presentatie een crimineel die kan teleporteren. Probeer die maar eens in een handomdraai te pakken!
Heeft Killian zijn doelwit eindelijk in handen, dan kan hij ervoor kiezen om hem op te sluiten, te ondervragen (wat uiteindelijk leidt tot zijn dood) of meteen naar het hiernamaals te sturen. Dergelijke keuzes hebben invloed op het verloop van het verhaal en dat moedigt je aan om Prey 2 een tweede keer te doorlopen en daarnaast ook een geheel eigen speelstijl te ontwikkelen.
Meer dan een kat en muis spel?
Tot zover zijn we meer dan aangenaam verrast over het tipje van de sluier dat Prey 2 los heeft gelaten. We hebben echter nog enkele vraagtekens staan die cruciaal zijn bij een positief eindoordeel wanneer de game eenmaal verschijnt. Komen er bijvoorbeeld meer gevarieerde spelelementen kijken dan het constante kat en muis spel dat we moeten spelen? Toegegeven, de getoonde achtervolgingen zitten vol momenten die je hart sneller doet kloppen, maar variatie van spijs doet eten, luidt het gezegde. Al willen we het eten op Exodus niet graag naar binnen werken, hoe gekruid het ook mag zijn. Maar hey, een nieuw excuus om aliens in een sfeervolle open wereld op brute wijze neer te mogen schieten, kunnen we niet zo snel laten liggen.