PES 2015 Preview - Herbeleef de gloriejaren

  Arme Konami. Vorig jaar zakte het marktaandeel van Pro Evolution Soccer naar een absoluut dieptepunt in zijn historie: nog geen anderhalf miljoen spelers haalden het geplaagde ‘Pro Evolution Soccer 2014’ in huis, goed voor nog geen tien procent van alle verkochte voetbaltitels. Twee jaar lang werkte Konami aan de next-gen versie van PES 2015.

  De resulaten zijn zichtbaar, maar eist de verbannen Koning ook de troon op?

  De afgelopen jaren snoepte FIFA systematisch gamers af van aartsrivaal Pro Evolution Soccer. Na het succesvolle PS2-tijdperk verloor de Japanse voetbalserie haar gezicht, haar identiteit en verloochende het de idealen die de franchise zo kenmerkte. Snelle, arcade voetbalplezier met een hoge onvoorspelbaarheidsfactor, dat was het handelsmerk van PES. De makers willen dat terug. Het succes dat PES 5 had – tot dusver de meest succesvolle PES-game ooit – moet terug.

  Om dat te verwezenlijken, is de Japanse voetbalstudio teruggegaan naar de roots. Waar de vorige editie meer richting de trage gameplay van FIFA 13 ging, behoudt PES 2015 zijn eigen smoel. Uit de preview-code blijkt dat plezier weer de boventoon voert in de nieuwe PES.

  Vliegensvlug aanvallen opzetten, het spel binnen seconden verleggen naar de andere kant, de tegenstander dol maken met eentweetjes en driehoekjes, waanzinnige doelpunten van dertig meter afstand: dit is wat we al die jaren gemist hebben. Beetje over-the-top, maar nooit overdreven en altijd trouw aan de voetbalsport.

  Levensechte gezichten in PES 2015

  Dít is Pro Evolution Soccer

  Waar EA Sports zich met FIFA 15 concentreerde op de beleving en intensiteit van de voetbalsport, kiest Konami ervoor om de gloriedagen te doen herleven. Helaas zorgt dit er wel voor dat PES 2015 visueel het onderspit moet delven. De grasmat lijkt wel een veredeld biljartlaken en de ontlading van het publiek valt toch tegen als je net de laatste editie van FIFA uit je console hebt gehaald. Niettemin is de wedstrijdervaring fantastisch: het controleren van het veld, de bal in de ploeg houden, al zoekende naar die ene beslissende pass, het verwoestend uithalen van afstand: dit is PES ten voeten uit.

  De onlogische en stroeve besturing lijkt voorgoed aan banden gelegd. Heel natuurlijk dribbel je met de thumbsticks over het veld en heel snel kun je een korte aanpassing in je richting maken. Niets geeft meer voldoening dan op snelheid twee á drie spelers passeren, over een sliding te springen om vervolgens met een majesteuze steekpass door het midden Van Persie alleen voor de goal te zetten.

  Voortaan is dit mogelijk, omdat de kunstmatige intelligentie sterk verbeterd is. Spelers staan correct en maken op het juiste moment een loopactie. Wel heeft de camera door het snelle voetbal nogal moeite om alles goed vast te leggen. Soms schiet het beeld alle kanten op waardoor je het overzicht verliest.

  Blik op het stadion in PES 2015.

  Onvoorspelbaarheid is een groot goed

  Onvoorspelbaar, dat is PES 2015 ten voeten uit. Frutgoals, ziekenhuisballen die per ongeluk goed uitpakken, arbitrale blunders, cruciale verdedigingsfouten en meer: ook dit is voetbal. Wie regelmatig wedstrijden kijkt weet dat zelfs op het hoogste niveau dit soort fouten worden gemaakt. Het geeft een wedstrijd een verhaal en zorgt voor een levendige boel, iedere wedstrijd weer. De kunst is dat je desondanks de rust bewaart en je het voetballend blijft oplossen. Ga je gefrustreerd tegenstanders op de hak trappen, dan resulteert dit in een genadeloze rode kaart.

  Veel modi in de preview-code hebben we nog niet kunnen proberen, maar we weten in ieder geval dat uit oudere PES-games enkele toffe opties terugkeren zoals de Stadium Editor en de tweede divisies van onder andere Engeland, Italië em Frankrijk. Helaas zitten een hoop bekende voetbalhelden wederom niet met hun echte naam in PES en dat is nogal knullig. Manchester United is zelfs de enige club in de Barclays Premier League waarover Konami alle rechten en licenties beschikt. De opnieuw overtuigende Champions League-licentie weet dat gat helaas niet te vullen.

  Levensechte gezichten in PES 2015

  Is de franchise terug met PES 2015?

  Laat één ding duidelijk zijn: PES 2015 zomaar afschrijven is het slechtste dat je kunt doen. Voor het eerst in jaren lijkt de inhaalslag in volle sprint te zijn ingezet. De footie keert terug naar de gloriejaren en schotelt weer snelle, arcade voetbal voor waarin plezier de boventoon voert. Toegegeven, de beperkte licenties zijn een doorn in het oog en visueel breekt de nieuwe editie geen potten – ook niet op next-gen – maar daar staat gelukkig ijzersterke gameplay tegenover. De wederopstanding van Pro Evolution Soccer is aanstaande, maar of de footie gelijk de troon opeist valt nog te bezien.

  Pro Evolution Soccer 2015

  Verkijgbaar vanaf 13 november 2014

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.