Need for Speed Payback Preview - Op verkenning door Fortune Valley

Preview
woensdag, 01 november 2017 om 15:00
xgn google image
Bijna is het zover, dan is het tijd voor een gloednieuwe titel binnen de Need for Speed franchise. Ditmaal ligt de nadruk van de raceserie op de open wereld en de filmische actie. Of die combinatie gaat werken, daar komen we achter in de Need for Speed Payback preview.
Need for Speed is een serie die al heel wat jaartjes meegaat. Hoewel de racegames in de kern veel met elkaar gemeen hebben - de actie gaat vaak voor het realisme - doet elk deel in de serie verder zijn eigen ding. Need for Speed Payback, de nieuwste racegame van Electronic Arts, combineert facetten uit eerdere games en voegt daar een filmisch sausje aan toe.
Voordat de game daadwerkelijk in de winkels ligt, is het tijd om de game nog eenmaal aan de tand te voelen. Tijdens een preview event kon er gespeeld worden met de eerste paar uren van de game, waar onder andere de eerste kilometers konden worden gemaakt in de open wereld.
Wat daarbij opvalt is dat Need for Speed Payback vertrouwd aanvoelt, zeker voor mensen die fans zijn van recentere delen uit de serie. De opzet van de wereld is soortgelijk met diverse races die verspreid liggen over de gebieden. Haal je een race, dan verdien je in-game cash om nieuwe voertuigen en onderdelen vrij te spelen. Daarbij is de razendsnelle gameplay die de serie zo populair maakt ook niet afwezig.
need for speed payback preview

Sleutel aan je bolide

De nadruk ligt op de hoge snelheden die gehaald kunnen worden en remmen is er dikwijls niet bij. Daarentegen drift je gewoon met je bolide door de bochten heen zonder snelheid te verliezen. Hoewel je in het begin van de game begint met relatief simpele auto’s, krijg je later in de game toegang tot de grootste snelheidsduivels. En is dat niet genoeg, dan kun je er altijd aan sleutelen in de garage.
Jazeker, ook het tunen van je auto is weer terug. Van de voorbumper tot de stickers die op de deuren van de bolide worden geplakt, je kunt het zo gek niet bedenken en het is mogelijk. De basis werd al gevormd in Need for Speed uit 2015 en Payback borduurt voort op die formule. Zo introduceert ontwikkelaar Ghost Games Speed Cards; kaarten die de prestaties van jouw wagen verbeteren.
Bij de winst van een evenement ontvang je een willekeurige kaart voor de auto waarmee je op dat moment rijdt en die kaart kan invloed hebben op vijf verschillende elementen van de auto, waaronder de motor, de remmen en de koppeling. Naarmate je vorderingen maakt in de game, zullen activiteiten tevens lastiger worden en het upgraden van je auto is dus cruciaal.
need for speed payback preview

Interactieve blockbuster

Daarbij moet je wel rekening houden met een ding en dat is het feit dat er vijf verschillende soorten activiteiten zijn, die elk een eigen soort auto vereisen. Een racewagen is bijvoorbeeld niet te gebruiken in een drifting evenement, dus kies je auto’s zorgvuldig voordat je jouw geld uitgeeft, want weg is weg.
Maar voordat je met al deze content in de open wereld aan de slag kunt, laat de game je eerst kennismaken met de hoofdrolspelers van het actievolle verhaal van Need for Speed Payback. In een notendop gaat het over een groep vrienden die in Fortune Valley auto’s stelen voor flinke bedragen. Maar als ze samenwerken met een jongedame gaat alles fout. De dame in kwestie blijkt van ‘The House’ te zijn, een organisatie die alles behalve legaal opereert in de regio.
De game speelt zich zes maanden na deze gebeurtenissen af, als de crew weer bij elkaar komt en voor eens en voor altijd wil afrekenen met The House. Wat opvalt is dat het verhaal, zeker voor een racegame, heel tof wordt opgebouwd met een aantal cutscenes en actievolle missies. Maar zodra je hoofdstuk twee bereikt en in de open wereld wordt gegooid, kakt alles een beetje in.
need for speed payback preview

Niet helemaal perfect

Daarna wordt Need for Speed Payback een standaard racegame waarin je van activiteit naar activiteit rijdt. Pas aan het einde van het hoofdstuk, als er wederom een uitgedoste Heist missie op je staat te wachten, is er progressie in het plot van het verhaal te bespeuren. Het is jammer om te zien dat de Fast & Furious actie die in de trailers veel terug te vinden is vooralsnog minder aanwezig is in het eindproduct als gehoopt. Need for Speed Payback valt verderop in de game wat terug in het oude patroon en daar is natuurlijk niks mis mee.
Al moet je er rekening mee houden dat langere speelsessies wat eentonig aanvoelen, doordat activiteiten veel op elkaar lijken en er dus variatie mist in de gameplay. De snelle auto’s maken dit deels goed, maar het blijft een feit om op te letten en het is te hopen dat de volledige game in de latere secties wat meer variatie biedt. Anders wordt de nieuwe Need for Speed vooral iets om tussendoor te spelen.
need for speed payback preview

Need for Speed Payback Preview - Driftend naar de overwinning

Toch lijkt Need for Speed Payback een vertrouwde evaring te bieden met hier en daar wat nieuwe componenten om de ervaring op te voeren. De gameplay voelt nog steeds solide en het driften door scherpe bochten verveelt nooit.
Het filmische verhaal start goed maar lijkt verderop in de game wat in te kakken. Daarbij lijkt de variatie binnen de activiteiten wat tegen te vallen. Het is afwachten tot de daadwerkelijke game in de winkels ligt om te zien of het totaalplaatje de puntjes uit de Need for Speed Payback preview weet weg te vagen. Al is het qua racegame een prima game, maar wellicht dus meer iets voor tussendoor dan lange voor sessies achter elkaar.