Naval War: Arctic Circle Preview

Preview
maandag, 09 april 2012 om 14:00
xgn google image
De meeste games waarin je deel uitmaakt van maritieme oorlogsvoering, geven je een realistisch beeld van het leven op een schip. Naval War: Arctic Circle pakt het grootser aan en laat je een grote maritieme oorlog uitvechten.
We zien het slechts zelden, games die zich enkel afspelen in zeeën en oceanen. Bijna enkel de Silent Hunter franchise van Ubisoft weet moderne maritieme oorlogsvoering succesvol naar het publiek te brengen. Maar wat als je de duikboten van Silent Hunter beu bent? Dan kun je in de nabije toekomst misschien Naval War: Arctic Circle in huis halen, die je de mogelijkheid geeft om met heel wat verschillende schepen aan de slag te gaan. Met zwembandjes om de armen zochten we voor je uit of dit spel even diepgaand is als alle andere games van uitgever Paradox Interactive.
Maritieme oorlog
Naval War: Arctic Circle neemt je mee naar het jaar 2030. De eens machtige NATO vertoont barsten en moet het opnemen tegen Rusland. Een ruzie omtrent de visrechten van Noorwegen blaast de hele zaak op en een nieuwe maritieme oorlog is een feit. Het is aan jou om Russische onderzeeërs tegen te houden en de grenzen van de lidstaten van de NATO te verdedigen. In totaal zijn er 12 missies om te spelen als lid van de NATO. Daarna kun je aan de slag met een tweede singleplayer campagne, die je aan de Russische zijde van de oorlog plaatst.
Tutorial te kort
Na een tutorial kun je zelf aan de slag. Je leert al snel dat Naval War: Arctic Circle een game is waarbij je heel wat geduld moet hebben. Je bent namelijk de hele tijd op zoek naar verborgen vijanden. Door helikopters en kleine verkennende schepen op pad te sturen, kun je de horizon scannen. Daarnaast kun je ook nog gebruik maken van radar- en sonartechnologie. Maar ook de vijand heeft sensoren aan boord, waardoor de jager al snel de prooi kan worden.
Doordat je met je sensoren je positie kunt vrijgeven, is Arctic Circle een verdomd moeilijk spel. Het is dan ook enorm belangrijk dat de tutorial je de nodige informatie verschaft. Dit is bij de huidige versie nog niet het geval, wat voor veel problemen zorgt. Na lang spelen zul je alle methodes en regels zelf wel vatten, maar dit is een frustrerend proces. Een verder uitgebreide tutorial is dus broodnodig.
Tal van mogelijkheden
Grafisch is het spel opgedeeld in twee beelden. De ene helft van je scherm kent een grote, tactische map van Europa en de andere helft is de mooiere, 3D- visualisatie van de plek die je op de grote map bekijkt. Deze tweede helft zul je vooral bekijken tijdens aanvalssituaties en actievolle momenten. Voor de rest zul je de hele tijd al je zetten plannen met de grote map. Daarnaast staan er een heel aantal knoppen op je scherm, waarmee je schepen op pad kunt sturen, radars kunt inschakelen en nog veel meer. Ook kun je steeds zien hoe snel je eenheden bewegen, wat de windrichting is, hoeveel wolken er zijn, wat voor technische specificaties je schepen hebben en nog veel, veel meer.
Zwakke graphics
Het aantal opties en de hoeveelheid informatie is best indrukwekkend en zal nieuwkomers afschrikken. Gelukkig zul je al snel vertrouwd raken, omdat het menu zo logisch en duidelijk is. Met slechts enkele klikken kun je al het mogelijke doen. Op deze wijze lijkt Naval War: Arctic Circle een spel te worden dat zowel hardcore als casual gamers kan boeien. Tenminste, als de graphics wat beter waren. De 3D-visualisatie is niet echt indrukwekkend. De afwerking van de schepen is op het moment van schrijven nog hoekerig en onscherp. Ook het water volgt steeds een vast patroon; 20 vierkante meter blauw en dan een wit golfje. Je raakt er snel op uitgekeken aangezien ook ontploffingen en dergelijke niet echt mooi zijn.
Veel potentieel mits wat aanpassingen
Naval War: Arctic Circle verschijnt al erg snel. Wij speelden dan wel een iets oudere code, maar alsnog lijkt het onwaarschijnlijk dat ontwikkelaar Turbo Tape Games alle genoemde minpunten in de tussentijd heeft aangepast. Wat kleine bugs en mindere graphics mogen op zich geen probleem vormen. Het is de gebrekkige tutorial die voor de meeste problemen kan zorgen. Qua strategische mogelijkheden is er geen vuiltje aan de lucht. Het spel is diepgaand en de opties lijken eindeloos. Ook het menu is zo ingedeeld dat zowel casual als hardcore gamers er zich in thuis kunnen voelen. Indien het spel nog wat updates krijgt, kan Naval War: Arctic Circle een waardige tegenstander worden voor de Silent Hunter franchise.