LEGO Worlds Preview - Een game om op te bouwen

  LEGO games zijn niet weg te denken uit de gamegeschiedenis. Van de allereerste LEGO Island game tot de LEGO Star Wars-avonturen, al zeker twintig jaar worden LEGO games uitgebracht. De nieuwste telg in de LEGO familie is LEGO Worlds. In onze LEGO Worlds preview kun je meer lezen over de game.

  Het kan goed zijn dat jullie zelf al eens met LEGO Worlds aan de slag zijn gegaan. De game is namelijk al bijna twee jaar speelbaar in early access via Steam. 8 maart is de officiële release van LEGO Worlds en naast een PC-versie komt de game ook naar de PlayStation 4 en Xbox One, en later dit jaar de Switch. Voor het eerst mochten we dit keer de game op de PS4 spelen en of dat een beetje werkt lees je in deze LEGO Worlds preview.

  LEGO Worlds is het makkelijkst te omschrijven als een LEGO versie van het populaire Minecraft. Je speelt in open werelden waarin je kunt doen wat je maar wilt. Er komt veel meer bij kijken gelukkig, maar daarmee heb je wel meteen een beeld van wat je kunt verwachten van de game. Nu we die onvermijdelijke vergelijking uit de weg hebben, kunnen we kijken wat LEGO Worlds allemaal inhoudt.

  LEGO Worlds Preview stadje

  Drie werelden om in te komen

  In tegenstelling tot een vorige LEGO Worlds preview die we geschreven hebben begonnen we nu met een nieuwe safe file aan het begin van de game. Hier werden we geïntroduceerd aan de drie startwerelden. Voordat je gedropt wordt in een open wereld zonder enig idee wat je moet doen leggen deze drie werelden de basis van het spel aan je uit.

  Hier verzamel je een voor een het gereedschap dat je moet gebruiken om de wereld te manipuleren. Het eerste waarmee je in aanraking komt is de Discovery Tool, waarmee je objecten, dieren, personages en voertuigen kunt scannen. Eenmaal gescand kun je deze objecten kopen met je verzamelde studs en daarna onbeperkt veel in de wereld plaatsen. Niet ver in de game konden we al varkens de lucht in schieten met dit stukje gereedschap.

  De introductie laat je ook wennen aan het questsysteem dat in de game zit. Op elke wereld kun je LEGO poppetjes vinden die graag iets van je willen. Door met ze te praten kom je erachter wat ze van je willen en logischerwijs is het dan aan jou om iedereen maar te helpen. Deze losse uitdagingen zijn min of meer de story line in LEGO Worlds.

  Met het helpen van mensen kun je gouden steentjes verzamelen en dat is deels ook waar je voor speelt. Als je meer gouden steentjes verzamelt, speel je grotere werelden vrij waarin je dan weer verder kunt spelen. Het doel is om er 100 te verzamelen en daarmee de titel master builder te verdienen. Zodra je die titel hebt, is het mogelijk om zelf uit het niets complete werelden te bouwen.

  LEGO Worlds Preview kampvuur

  Met een controller meesterlijk bouwen

  Het coole aan onze speelsessie was dat we op de PS4 mochten spelen en dus konden checken hoe die besturing in elkaar steekt. Door de wereld lopen is geen probleem, maar zelf dingen bouwen is in eerste instantie best wennen, want een pookje op een controller is toch minder accuraat dan een muis. Het is best wel een uitdaging om twee blokjes precies naast elkaar te plaatsen.

  Chris Rose, producer van LEGO Worlds, wist ons te vertellen dat er al een day one patch klaarstaat om dat te verbeteren. Na die update zit er een systeem in de game waarmee je steentjes in één keer naast elkaar krijgt. Super handig klinkt het, maar vooralsnog duurde het dus even voordat we een fatsoenlijk huisje konden bouwen. Wel moeten we zeggen dat de besturing tegen het einde van de speelsessie al veel vlotter ging dan aan het begin, dus een beetje gewenning is nodig om het onder de knie te krijgen.

  Samen de boel op stelten zetten

  Wat we ook hebben uitgeprobeerd is de co-opmodus van LEGO Worlds. Die werkt net zo gemakkelijk als in andere LEGO games. Je dropt als speler twee makkelijk een game binnen en kunt meteen meespelen. Het fijne aan de co-op is dat je niet per se samen hoeft te werken aan dezelfde quest, dus terwijl jij bezig bent met het dupliceren van kippen kan je partner bezig zijn met een geschikte troon vinden voor een piratenkapitein.

  Samen spelen kan natuurlijk ook en met een beetje creativiteit kun je de gekste dingen doen. Er zit bijvoorbeeld een paintballgeweer in de game en als je er wat tijd insteekt kun je een super tof paintballveld maken. Het is alleen jammer dat bij de launch het nog niet mogelijk is om je creaties te delen met de rest van de wereld. Je kunt voor jezelf alles opslaan wat je maakt, maar een catalogus waarin je andere creaties kunt vinden is nog niet aanwezig.

  Een andere toevoeging sinds de early access versie is dat je LEGO Worlds in first-person kunt spelen. Je kunt met de camera zoomen totdat de camera je hoofd vervangt. Het is weer eens iets anders om een LEGO wereld te zien door de opgeschilderde ogen van een LEGO poppetje. Het is niet het meest handige perspectief om de game te spelen, maar het is tof dat de optie aanwezig is.

  LEGO Worlds Preview overzicht

  LEGO Worlds preview - Een game waar je op kunt bouwen

  Al met al heeft LEGO Worlds een beste indruk weten te maken. De open werelden geven ongelimiteerde mogelijkheden om je fantasie in los te laten gaan. Je moet wel bereid zijn om er flink wat tijd in te steken, want nauwkeurig bouwen vereist wat skills. Gelukkig gaat het wel steeds sneller omdat je je eigen creaties altijd kunt opslaan om later nog eens te gebruiken.

  Op de PlayStation 4 kwam LEGO World ook prima uit de voeten. De besturing was nog wat onhandig op momenten, maar als het goed is wordt dat met de day one patch meteen opgelost. LEGO Worlds komt 8 maart uit op de PC, PS4 en Xbox One. De Switch versie komt later in het jaar pas uit.

  LEGO Worlds

  Verkijgbaar vanaf unknown

  Meer over deze game

  © 2005 - 2019 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.