Microsoft HoloLens hands on - Een kijkje in de toekomst

  Hologrammen die je de weg wijzen in plaats van een app op je smartphone. Het klinkt als een futuristische wens, maar met de HoloLens komt Microsoft hier al akelig dichtbij in de buurt. Wij hadden een HoloLens hands on.

  We keken wat gek op toen onze ogen opgemeten werden voordat we aan de slag gingen met Halo 5: Guardians. Was er een virtual reality-modus of draafde Microsoft simpelweg een beetje door met hun simulatie van een UNSC-legerbasis? De HoloLens hands on moest het uitwijzen.

  Halo simulatie

  De twaalf HoloLens-brillen die op ons lagen te wachten maakten alles duidelijk, en een stuk interessanter. Oplettende kijkers van Microsofts E3 persconferentie kunnen zich misschien de demonstratie met Minecraft nog herinneren, waarbij je dankzij de Hololens de wereld van Minecraft op een keukentafel tot leven laat komen.

  Vandaag was er echter geen tijd voor koddige blokjes en varkentjes, maar werden we compleet ondergedompeld in de wereld van Halo. Wetenschappers in lange jassen dus, die in een UNSC-legerbasis iedere speler uitrusten met een eigen Hololens. Alsof je jouw eigen Spartan harnas aangemeten krijgt, zonder het loodzware metaal gelukkig.

  Microsoft HoloLens hands on

  Verdwalen is met HoloLens onmogelijk

  De HoloLens is een bril waarmee je hologrammen in de echte wereld ziet verschijnen. In het geval van de HoloLens hands on demo op de E3 dook er bijvoorbeeld ineens een waypoint op in de kamer om ons de weg te wijzen. Precies zoals je dat ook in Halo ziet, inclusief het aantal meters hoever je er vandaan bent.

  Als je net binnen handbereik komt, verandert het zwevende ruitje in een pijl naar links, waar we begroet worden door een UNSC-commandant en een groot rond commandocentrum. Twee speakers in de headset geven je bovendien nog audio-instructies, dus verdwalen is met een HoloLens op je gezicht echt onmogelijk.

  Omdat het hier nog om een proefversie van de HoloLens gaat, duurde het best even voordat de headset correct ingesteld stond. Met een klein wieltje aan de achterkant van de bril kun je afstellen hoe strak de bril zit en door het vizier voorzichtig te kantelen lijn je het beeld uit met je ogen.

  Microsoft HoloLens hands on

  Navigeren kun je leren

  De navigatiemodus van de HoloLens is dus vooral praktisch, maar de missie briefing van een Spartan hologram tijdens onze HoloLens hands on zal ons ongetwijfeld langer bijblijven. Voor mensen buiten de HoloLens hands on stonden we naar een lege tafel te staren, maar wij wisten wel beter. Dankzij de headset kregen we stap voor stap te zien waarmee we aan de slag gingen in Halo 5, in de vorm van grote hologrammen die reageren op waar je naar kijkt.

  Een hologram van een enorm ruimteschip bijvoorbeeld, waarbij een rood cirkeltje aangeeft waar je op dat moment je blik op richt. Door je ergens op te focussen, krijg je info over de motor, de cockpit en andere onderdelen van het schip. Geen stemcommando's of controllers nodig: door alleen maar te kijken weet Hololens wat je wilt weten. Erg indrukwekkend.

  Microsoft HoloLens hands on

  Microsoft HoloLens hands on, wij willen meer

  Het mooie aan de headset is ook dat de hologrammen echt als 3D-objecten in onze wereld verschijnen. Je kunt er omheen lopen, vanuit alle hoeken bekijken, zonder dat de illusie verbroken wordt dat er geen echte mini-Spartan op een tafeltje tegen je staat te praten. De HoloLens hands on is een onwerkelijke ervaring, zeker als je zelf met de headset aan de slag gaat. Wij kunnen dan ook niet wachten om te zien wat Microsoft nog meer van plan is met deze futuristische gadget.

  Halo 5: Guardians

  Verkijgbaar vanaf 27 october 2015

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.