Fuse Preview

  Vorig jaar werd tijdens de E3 de game Overstrike aangekondigd. Na een lange stilte werd de game in september opnieuw onthuld onder de naam Fuse. Ontwikkelaar Insomniac Games heeft in dat jaar de game helemaal omgegooid en voor een geheel nieuw grafisch jasje gezorgd. Recent mochten wij voor het eerst met de game aan de slag.

  De ontwikkelaar van Ratchet & Clank en Resistance, Insomniac Games, heeft Sony vaarwel gezegd en bij Electronic Arts aangeklopt voor het uitgeven van zijn nieuwste game. Voor het eerst zal een game van deze studio daardoor op de Xbox 360 verschijnen. Een heugelijk feit als Fuse de kwaliteit van Insomniacs eerdere games weet te evenaren. Hoe meer gamers een game namelijk kunnen spelen, hoe meer vreugd. Electronic Arts heeft ons uitgenodigd voor een eerste kennismaking met Fuse waar wij gewillig voor aanschoven. Een presentatie en speelsessie later stonden we tevreden weer buiten. Waarom lees je in deze impressie.

  Overstrike 9
  Fuse volgt het verhaal van een team genaamd Overstrike 9. Dit team wordt door de Amerikaanse regering ingehuurd als er klusjes geklaard moeten worden waarvan niemand mag weten dat de overheid erachter zit. In dit geval gaat het om een missie om een buitenaardse substantie genaamd Fuse te bemachtigen. Deze stof blijkt erg agressief te zijn en weet van alles een gevaarlijk wapen te maken. Geen wonder dus dat een wapenarsenaal het eerste is dat er gemaakt is met deze substantie. Al meteen in het begin vindt Overstrike 9 deze wapens en zo worden voor gamers vier verschillende klassen gevormd om uit te kiezen.

  Brute kracht en stealth
  Wij zijn in onze speelsessie met twee van de vier karakters aan de slag gegaan. De eerste is Dalton Brooks. Hij is een gespierde gozer die flink wat schade kan aanrichten. Zijn Fuse wapen is het Magshield. Dit schild beschermt iedereen die erachter gaat staan tegen vuurwapens. Daar houdt het niet op. Alles wat Dalton met zijn schild opvangt, wordt opgeslagen als kinetische energie. Met een druk op de knop schiet je deze energie naar je vijanden toe. Het effect is dat vijanden compleet uit elkaar gereten worden en enkel een plas bloed overblijft. Supertof. Dalton kan ook handmatig schilden neerzetten om achter te schuilen terwijl hij met een ander geweer de vijanden omlegt.

  Het tweede lid van Overstrike 9 die wij bespeeld hebben is Naya Deveraux. Deze dame heeft de Warp Rifle tot haar beschikking. Dit wapen mixt Fuse met antimaterie om zwarte gaten te creëren. Door een tegenstander onder vuur te nemen wordt het zwarte gat opgeladen waarna het de vijand opslokt. Als je tijdens het opladen andere vijanden beschiet worden de zwarte gaten als een kettingreactie gecreëerd waardoor je sneller van een hoop vijanden af kunt raken. Naya is tevens de sluwe vos van het team. Zij kan tijdelijk onzichtbaar worden om de vijand te besluipen en stilletjes toe te slaan. Dit bleek vooral handig te zijn om achter de vuurlinie te komen en vanaf daar je tegenstander te belagen.

  Een tot vier spelers
  Dan zijn er nog twee personages over. Jacob Kimble heeft met zijn Arcshot een goed wapen voor lange afstanden en Izzy Sinclair is met de Shattergun behalve een offensieve kracht ook de healer van de groep. Of je nu alleen speelt of met vier personen, alle vier de karakters lopen steeds in een level. Fuse is gebouwd als co-op game, dus met enkele vrienden aan de slag gaan is een voor de hand liggende optie. Insomniac wilt echter solo spelers niet afschrikken en daarom kun je Fuse ook in je eentje spelen. Met de handige LEAP-functie kun je op ieder moment van karakter wisselen. Speel je als Dalton maar moet je een vijand van ver weg neerschieten? Spring over naar Jacob en schiet de vijand neer.

  Het handige hieraan is, is dat je voortgang universeel is. Alle karakters kun je verbeteren en nieuwe skills toewijzen. Je hoeft echter niet helemaal van voor af aan te beginnen wanneer je met een ander personage wilt spelen. Alles is over te zetten waardoor je alle vier de karakters tegelijk kunt upgraden. Dit is ook wel zo fijn omdat je halverwege misschien wel eens iets anders wilt dan bijvoorbeeld steeds met het Magshield van Dalton rondlopen. In de demo speelden we met vier personen, dus we kunnen nog geen uitspraak doen over de AI van je teamgenoten als de computer de taak overneemt. Dit is nog iets waar we later op terug zouden moeten komen.

  Om in de gaten te houden
  Tijdens onze speelsessie met Fuse hebben we ons zeker weten te vermaken. Insomniac heeft na Ratchet & Clank en Resistance allang bewezen dat het toffe wapens kan verzinnen, maar trekt die lijn verzekerd door in Fuse. Het maakt de karakters net even dat extra beetje uniek wat een co-op shooter in deze tijd toch nodig heeft. Het feit dat je met een, twee, drie of vier spelers kunt spelen en gewoon kunt wisselen tussen de karakters is erg aangenaam. Dat is zeker een functie die in meer co-op games teug mag komen. Het blijft wel nog even afwachten of de AI van je teamgenoten in orde is wanneer je niet met een volle bak speelt. Weet Insomniac daar voor te zorgen dan voorspelt Fuse veel goeds voor shooter liefhebbers in 2013.

  Fuse

  Verkijgbaar vanaf 30 may 2013

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.