FIFA 12 - Gespeeld Preview

Preview
maandag, 30 mei 2011 om 15:00
xgn google image
De koning der voetbalgames. Daar valt niets op af te dingen. De laatste jaren domineerde de FIFA-franchise de verkooplijsten van bijna alle Europese landen en dat is geen wonder. Goede gameplay, realisme, mooie graphics en ga zo maar door. Niettemin moet de franchise zich elk jaar weer bewijzen. Dit jaar dus ook met FIFA 12.
En wat voor jaar wordt het dit keer? Ieder jaar is het weer een stuk beter, toegankelijker, realistischer en mooier dan het vorige deel. Tsja, het is natuurlijk wel allemaal reclamepraat, maar dat kun je de mensen bij EA Sports niet kwalijk nemen. Het is hun werk. En dus is het ook hun werk om de trouwe gamers niet teleur te stellen. Daarom is deze editie een hele belangrijke. Want de vraag luidt: blijft het gat tussen Pro Evolution Soccer en FIFA nog altijd zo groot?
“Het vorige deel was poep”
EA Sports durft in ieder geval wel te zeggen dat het gat makkelijker nog groter kan. Dat bleek ook bij de presentatie door David Rutter, lead producer bij EA Vancouver. Hij is daar een icoon, dé man achter de FIFA games. En hij durft te beweren dat FIFA 11 werkelijk “poep” was. Nou ja, als je FIFA 12 met FIFA 11 vergelijkt kom je zelf ook wel tot die conclusie. Dat neemt niet weg dat FIFA 11 een erg goede game is. Maar dan toch. De verwachtingen zijn bij nr. 12 gelijk hooggespannen. Heel erg hoog.
Met de vele toevoegingen en aanpassingen die het spel heeft gekregen, moet dat wel goedkomen. Wat dacht je van de inmiddels aardig bekende Impact Engine en de verbeterde Player Vision. Maar er is nog veel meer. Tijdens de speelsessie werd meteen opgemerkt dat de opzet wederom totaal anders is. Alsof FC Barcelona een nieuwe trainer krijgt. Dag Guardiola, hallo Louis van Gaal. De succesformule wordt nog altijd gebruikt, maar dan met een wat andere visie. Het kan goed of slecht uitpakken.
De ‘revolutionaire’ Impact Engine
Dat is immers bij alle FIFA’s zo. Elk deel is weer anders dan het vorige. En elk nieuw deel moet weer iets heel erg tofs in petto hebben. Dit jaar pakt EA Sports uit met de Impact Engine. Al verscheidene keren is gezegd dat deze revolutionair is. Revolutionair omdat het de gameplay totaal zal veranderen. Voor degenen die de afgelopen tijd onder de steen hebben gelegen: de Impact Engine zorgt ervoor dat al het contact, maar dan ook alles, zo realistisch mogelijk wordt geregistreerd.
Daarmee wordt bedoeld dat als een verdediger Messi eens even op zijn hielen trapt, dat Messi alsnog de aanval kan doorzetten. Dat hij dan kan doorrennen. Maar als een verdediger de kleine Messi op de enkels trapt, dan valt hij uiteraard neer. En als het een echte voltreffer was, dan kan Messi ook nog geblesseerd raken. Dus één klein contact is niet meer genoeg, wat in de voorgaande FIFA delen wel het geval was.
Niet meteen denken dat de Impact Engine alleen voor blessures en overtredingen geldt. Hierdoor ontstaan er in ieder geval realistische situaties in het spel, waar je eindelijk ook eens een sprint van een verdediger kunt winnen door goed met je schouder te duwen. Het klinkt allemaal erg goed, maar om het revolutionair te noemen gaat weer iets te ver. Het is een zeer goede toevoeging, maar bevat toch nog enkele minpunten.
Die dekselse scheidsrechter toch
Ten eerste lijkt het alsof de Impact Engine nog iets te gevoelig is. Weliswaar ontstaan er gelukkig vooral logische situaties uit een duel, maar soms gebeuren er dingen waar zelfs de meest acrobatische mensen uit het circus jaloers op zullen zijn. Het gevaar bij dit soort technieken is dat het dus te gevoelig kan zijn, waardoor het erg irritant gaat werken. Wel moet gezegd worden dat deze versie van FIFA 12 nog een vroege versie was en er natuurlijk nog aan gesleuteld wordt. En soms leek dat ook wel nodig.
We geloven wel dat dat goedkomt. Iets waar je wel voor moet vrezen is het gedrag van de scheidsrechter. Deze was in de voorgaande delen steeds beter en beter geworden, maar uitstekend was hij vooralsnog niet. Kleine overtredingen die bestraft werden waren schering en inslag. In FIFA 12 is dat helaas weer niet echt in orde, integendeel zelfs. Het is misschien wel slechter geworden. Maar het lijkt erop dat de ontwikkelaar nog niet zijn focus op het gedrag van de scheidsrechter heeft gezet, en deze de nieuwe moves die de Impact Engine toestaat niet optimaal interpreteert. De scheidsrechter heeft het er moeilijk mee en dat zal opgelost moeten worden.
Totaal anders verdedigen
Waar je in FIFA 11 nog de verdediging op slot kon zetten zodat niemand er door kon, is dat in FIFA 12 totaal anders. Weliswaar kan dat nu ook nog, maar het is allemaal wel een stuk moeilijker geworden. Timing. Dat is het belangrijkste. Keihard druk zetten op de tegenstander kan nog wel eens fataal worden. Eén simpele beweging en hij is er langs. Maar ho eens even. Mocht je op tijd de tackle knop hebben ingedrukt, dan heb je die bal wel. Concentratie en timing zijn veel belangrijker geworden. Voor de ervaren FIFA spelers kan dat een minpunt zijn, maar zo werkt voetbal wél.
Net als de visie. Het zicht. Het zicht van spelers als Fabregas, Sneijder, Xavi, Iniesta. Ook dat is voetbal. En de visie van spelers is een stuk belangrijker geworden in FIFA 12. Het zichtveld van de betere spelers is dan ook beter dan dat van de minder goede spelers. Daardoor komen passes van bijvoorbeeld Xavi een stuk beter en genialer aan bij de vleugelspits dan die van, pak hem beet, Willy Overtoom van Heracles. Ineens is het spelen met een geniale middenvelder veel heerlijker, in tegenstelling tot FIFA 11.
Mooier?
Weliswaar heeft FIFA 12 weer een grafische update gekregen, maar je kunt nog steeds iemand wijsmaken dat hij naar FIFA 11 kijkt terwijl FIFA 12 aanstaat. Zo groot is het verschil niet. Wel zijn de schaduwen, lichtinval en het grasmat dit keer eindelijk een stuk beter vormgegeven. Maar hoe zit het met de gezichten? Ja, bij de speelsessie kon je alleen met Arsenal of Chelsea spelen. Natuurlijk zijn daar alle gezichten van de spelers erg gedetailleerd. Maar hoe zit het met spelers van bijvoorbeeld Ajax, PSV of FC Twente? Dat is nog maar de vraag.
Een stap vooruit
Er zijn nog heel veel andere dingen te beleven in FIFA 12, maar die werden helaas nog niet getoond. Het is dus nog niet bekend hoe de Virtual Pro modus er dit jaar uit zal zien en hoe het online gedeelte zal worden. Dat zijn nog de vragen. Toch voelt FIFA 12 als een stap vooruit. Een stap verder op de lange weg naar het ultieme realisme en spelgenot. Weliswaar zijn de toevoegingen niet revolutionair, maar wel zeer welkom. FIFA 12 voelt in het begin wat onwennig en ongemakkelijk, maar na een aantal wedstrijden ben je er weer helemaal aan gewend. Net als bij ieder nieuw deel van FIFA. Een kwestie van wennen dus.

Populair Nieuws