Fantasy Life Preview - Laagdrempelige aantrekkelijke RPG

  Fantasy Life en Disney Magical World worden nog wel eens door elkaar gehaald omdat ze Animal Crossing-achtige kwaliteiten hebben, maar ditmaal gaat het over de Level-5 RPG Fantasy Life.

  Waarschijnlijk kun je je vorige zomer nog wel herinneren, toen Animal Crossing: New Leaf verscheen? Iedereen was totaal in de ban van dat gele assistentenhondje, het verzamelen van appels en schelpen; iedereen die je tegenkwam op StreetPass, speelde Animal Crossing: New Leaf. Zou het vergelijkbare Fantasy Life net zo’n succes worden?

  Dat antwoord kunnen we pas echt geven in de review van Fantasy Life die volgende week verschijnt, maar in dit artikel leggen we uit wat onze eerste bevindingen zijn in het vrolijke stadje Reveria. Sowieso biedt Fantasy Life meer dan Animal Crossing, omdat er ook stevige RPG-elementen inzitten. De game is gemaakt door de Ni No Kuni en Professor Layton-studio Level-5, dus dat schept hoge verwachtingen.

  In eerste instantie lijkt de game wat kleinschalig. Je kiest wat voor poppetje je wilt en stelt in wat zijn of haar haarkleur en gezichts-eigenschappen moeten zijn, en dan kies je het levenspad voor je personage. Er zijn twaalf levenstaken te kiezen. Er zijn lijfwachtentaken, maar je kunt ook wapensmid of houthakker worden of toverdrankjes maken. Geen zorgen, je wordt niet aan het begin van de game al meteen gevraagd om een levenskeuze te maken: je kunt gedurende je avontuur ook andere klasses spelen, het is aan jou.

  Fantasy Life

  Welkom in Reveria

  Je komt terecht in een klein plaatsje genaamd Reveria met daarin een groot kasteel. Wat je op dat moment nog niet weet, is dat dat speelveld slechts een klein gedeelte is van een game die bizar veel content bevat. Level-5 heeft gezegd dat er 21.000 pagina’s aan verhaal zijn. Gelukkig maar dat de game je wel aan de hand meeneemt: een rood pijltje geeft aan waar je heen moet en een rood bolletje is je bestemming.

  Ook zijn er in je postbus diverse tutorials te vinden, die af en toe in je game verschijnen. Handig, want er is een heleboel om te onderzoeken en te doen. De mensen van Reveria hebben hoge verwachtingen van je, dus je moet er alles aan doen om die waar te maken. Tijdens je avontuur kun je lekker kletsen met mensen die je tegenkomt, of je kunt dingen verzamelen zoals bloemen en appels. Handig om te verkopen, want dan krijg je geld (Dosh) om bijvoorbeeld een huis te kopen.

  Het is niet allemaal zo vredig als Animal Crossing, want er zijn slechteriken die uitgeschakeld moeten worden. Het vreemde is wel dat je zwaard niet altijd in je hand hebt. Je kunt hem wel ‘equippen’, maar hij is pas bruikbaar als je tegenover je vijand staat. Dat is wel jammer, zeker als je Zelda gewend bent waarin Link altijd alle potjes en pannetjes aan diggelen slaat.

  Level5

  Alles voor de Dosh

  Heb je meer iets met het maken van dingen, zoals voedsel, dan kom je veel ritmische opdrachten tegen om dat te doen. Hoe meer je maakt, hoe meer je kunt verkopen om met die Dosh je personage weer te upgraden. Of je huis, want je kunt leuke behangetjes kopen of schattige meubeltjes.

  Neem daar niet te veel tijd voor in eerste instantie, want er is zoveel meer te ontdekken. De elf-achtige vlinder Flutter die aan het begin van de game op magische wijze in je is gaan zitten, zal je met Bliss-punten belonen als je op onderzoek uitgaat in de mooie wereld die Reveria is. Met die Bliss-punten kun je leuke dingen doen zoals paardrijden.

  In onze eerste speelsessie kwamen we zo hard vast te zitten, dat we een nieuw leven zijn gestart. Het was net alsof een bepaald deel van de game niet werd geladen, want we moesten naar huis gaan en eenmaal daar gebeurde er niets. Gelukkig was dit in het nieuwe leven dat we kozen niet het geval, maar het is natuurlijk wel gevaarlijk dat zoiets mis kan gaan: je kunt immers honderd uur in deze game steken en dat mag niet voor niets zijn geweest.

  Heel veel om van te houden

  Verder bevat Fantasy Life vooral heel veel om van te houden: gigaveel content, leuke personages om mee te kletsen, van alles om te verzamelen, vechtmomenten en een prachtige wereld om in rond te lopen. Tijd om er nog veel meer uren in te steken en jullie binnenkort te laten weten hoe de uiteindelijke game bevalt.

  Fantasy Life

  Verkijgbaar vanaf 26 september 2014

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.