Crackdown 3 Preview - Knalfestijn in New Providence

  Crackdown 3 ligt bijna in de winkelrekken en de over-de-top shooter belooft een actievolle ervaring te bieden waar Michael Bay steil van achterover slaat. Heeft Microsoft met deze game weer een hit te pakken? De Crackdown 3 preview geeft je alvast een voorproefje.

  Een langverwacht vervolg

  Dik vier jaar, zolang is het geleden sinds Xbox tijdens haar E3 presentatie het nieuws over een gloednieuwe Crackdown game de wereld in bracht. Het vervolg op de twee eerdere actievolle delen op de Xbox 360 moest nog groter en bombastischer worden dan zijn voorgangers door onder andere gebruik te maken van cloud servers die ervoor zorgden dat de hele stad kapotgemaakt kon worden.

  Anno 2019 weten we dat die belofte niet helemaal waargemaakt is. De ontwikkeling van de game heeft wat klappen te verduren gehad, maar 15 februari is het dan eindelijk zover en moet Crackdown 3 in de winkels liggen. De hoogste tijd dus om de titel onder de loep te nemen en waar kan dat beter dan op een speciaal georganiseerd preview evenement in hartje Londen. Daar was de mogelijk om met zowel de single- als de multiplayer te stoeien, om zo een goede indruk te krijgen van wat iedereen kan verwachten halverwege februari.

  Verreweg het belangrijkste onderdeel van dat pakket is de singleplayer, waar je weer voor de Agency op pad mag gaan om flink wat vijanden een kopje kleiner te slaan, knallen of waar je ook maar zin in hebt. Want als er een woord is dat de kern van Crackdown 3 rechtvaardigt, dan is het wel chaos. De open wereld third-person shooter geeft je eigenlijk vanaf minuut één de beschikking over de meest over-de-top wapens om de strijd aan te gaan met een gloednieuwe vijand: de TerraNova bende.

  crackdown 3 preview

  Bevrijd de stad uit de handen van het kwaad

  Deze bende heeft de stad New Providence in haar greep en het is aan jou om daar eens even wat aan te gaan doen. Het moge duidelijk zijn, voor het plot hoef je Crackdown 3 niet in je Xbox One te steken. Het gaat hier om actie, kilo’s pure knallende actie. Je wordt meteen in het diepe gegooid en er wordt van je verwacht dat je vinger niet meer van de trekker afkomt. Wie wil overleven, moet namelijk aan het moorden slaan.

  Elke vijand die je verslaat, geeft je namelijk weer punten om je levensbalk weer mee te vullen. Die krijg je in de vorm van Orbs; kleine gekleurde bolletjes. Afhankelijk van welke moves jij maakt om jouw vijanden om te leggen, ontvang je punten voor een bepaalde categorie om tevens je karakter te levelen. Wie weel mêlee-aanvallen gebruikt, zal zien dat zijn vuistkracht ook omhoog gaat. Hetzelfde geldt voor het gebruik van wapens, je eigen Agency bolide en ga zo door. Wil je ergens beter in worden, dan moet je meer oefenen.

  Het is een bekend systeem voor kenners van de serie, want ook de oudere Crackdown games maakten gebruik van eenzelfde leveling-systeem. Het is simpel en doelgericht, waardoor het perfect binnen de Crackdown formule past en ook heerlijk wegspeelt in Crackdown 3. Missies zijn op eenzelfde makkelijke manier gerangschikt. In de game is de TerraNova bende opgedeeld in drie segmenten: Logistics, Security en Industry. Elk segment is een denkbeeldige pijplijn die TerraNova draaiende houdt, net als bijvoorbeeld de verschillende groeperingen binnen de kartel die je in Ghost Recon Wildlands stukje bij beetje uitschakelt.

  crackdown 3 preview

  Missies voelen snel eentonig aan

  Binnen elke sectie van de stad regeren kapiteins per segment van TerraNova en door missies binnen elk onderdeel te voltooien, bevrijd je de stad een beetje verder en komen de bazen van de bende vroeg of laat uit hun holletje gekropen. Opvallend daarbij is dat de missieopzet vrij simpel is en dat de opdrachten per segment bijna altijd hetzelfde zijn per missie. Hierdoor slaat de eentonigheid zelfs bij het preview evenement al toe, wat geen goed teken is.

  Daarbij is Crackdown 3 niet bepaald moeders mooiste. De game gebruikt dezelfde cartooneske stijl van de vorige games, met daar doorheen gemixt wat meer gedetailleerdere texturen her en der. Het lijkt een grafische stijl die niet heel veel power vraagt van de Xbox One en daarom is het erg jammer om te zien dat de wereld van Crackdown 3 wat leeg aanvoelt. Her en der lopen wat mensen rond en je komt zo nu en dan een auto tegen, maar het is alles behalve de levendigheid die je bijvoorbeeld in een Grand Theft Auto tegenkomt.

  Toch komt de singleplayer er op dit front nog goed van af, want vergeleken met de multiplayer oogt de campagne van Crackdown 3 prima. Wrecking Zone, zoals de multiplayer van Crackdown 3 officieel heet, dumpt je namelijk in aparte mappen dan de singleplayer. Het interessante daaraan is dat de multiplayer gebruikmaakt van cloud servers, die ervoor zorgen dat je het gehele level kan opblazen als je dat zou willen.

  crackdown 3 preview

  Crackdown 3 Preview - Niet geheel foutloos

  En hoewel dat aspect prima werkt binnen de modus, is Wreck Zone op z’n zachtst gezegd grafisch een tegenvaller en wordt de gameplay vrij snel saai. Tijdens het evenement was er enkel Agent Hunt te spelen, wat niet meer is dan Team Deathmatch en na twee potjes voelde de modus al erg eentonig. De ervaring is te chaotisch en biedt daarnaast weinig uitdaging. Daarbij ogen de levels erg lelijk en missen de speelvelden details en aankleding. Microsoft wil de multiplayer apart van de singleplayer uitbrengen en het is te hopen dat ze de Wreck Zone nog wat kunnen scherpstellen, want de huidige staat van de multiplayer is niet echt om over naar huis te schrijven.

  Daarom is het aan te raden om je te focussen op de singleplayer, die zowel solo als co-op gespeeld kan worden. Op dat front lijkt Crackdown 3 wel een spelervaring te bieden die het waard is om op te starten. Hopelijk biedt de game wat meer variatie tussen missies gaandeweg het verhaal, want de angst voor herhaling ligt op de loer. Het ziet ernaar uit dat de titel niet de hit wordt die Microsoft juist zo goed kan gebruiken met het huidige succes van Sony, maar wellicht kan de titel wel een boel co-op fans blij maken als de game vanaf 15 februari in de winkels ligt.

  Crackdown 3

  Verkijgbaar vanaf 15 february 2019

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.