BioShock The Collection preview - Dystopisch prachtig

  "A man chooses, a slave obeys!" Deze fameuze quote van Andrew Ryan uit 2007 zal menig gamer bekend in de oren klinken. Bijna tien jaar later staan wij op gamescom de game BioShock The Collection te spelen, een geremasterde HD-bundel met alle drie de BioShock games plus bijbehorende DLC. Lees hier onze bevindingen in deze BioShock The Collection preview!

  In september vorig jaar werden BioShock fans van over de hele wereld opeens verrast doordat de titel BioShock The Collection op de website van een Zuid-Afrikaanse retailer verscheen. De maanden daarna volgden vele andere berichten die leken te hinten naar een release: een rating in Brazilië en gelekte cover-art. Het leek steeds duidelijker te worden dat er daadwerkelijk een BioShock bundel aan zat te komen, maar aangezien uitgever 2K niets losliet was het onduidelijk wat we precies konden verwachten.

  Toen kwam afgelopen juni eindelijk het bericht waar iedereen op zat te wachten: er zou een geremasterde BioShock The Collection aankomen, waarop alle drie de games plus bijbehorende DLC in 1080p en 60fps te spelen zijn. Tijd om weer terug te keren naar Rapture en Columbia!

  bioshock the collection preview

  Splicers de hersens inslaan in HD

  Tijdens onze gamescom preview kregen we de mogelijkheid om alle drie de BioShock games even te spelen. Natuurlijk begonnen we de demo met de originele BioShock, die oorspronkelijk in 2007 verscheen voor PC en Xbox 360. Voor de mensen die niet bekend zijn met deze titel is het belangrijk om te weten dat de game zich afspeelt in een onderwaterstad genaamd Rapture. Deze metropolis zit vol met agressieve en gewelddadige Splicers, mensen die helemaal zijn doorgedraaid na te veel van de genetisch veranderende drug Adam gebruikt te hebben.

  Meteen valt op dat de game er grafisch stukken beter uitziet en dat de game veel soepeler aanvoelt. Wapens, omgevingen en vijanden zien er gedetailleerder uit dan ooit en de unieke en lugubere sfeer van Rapture komt helemaal tot zijn recht. Wel moet hierbij opgemerkt worden dat er nog wel grafische verschillen bestaan tussen de games onderling, net als in de originele games het geval was.

  Zo ziet de geremasterde BioShock 2 er nog net een stukje beter uit, en komt BioShock Infinite als winnaar uit de bus wanneer het om grafische pracht gaat. Dat is echter ook te verwachten aangezien dit ook het geval was in de oorspronkelijke games, en sowieso hebben de graphics van BioShock een dikke upgrade gekregen.

  Rapture was tijdens deze demo naar hartenlust te verkennen, waardoor onze reis door deze onderwaterdystopie ons onder andere langs gebieden als Arcadia, Medical Pavillon en Fort Frolic bracht. Hier hebben we menig Splicer een kopje kleiner gemaakt met behulp van een scala aan diverse wapens en Plasmids, genetische verbeteringen aan het menselijk lichaam die je bijvoorbeeld elektriciteit of vuur uit je handen laten schieten.

  bioshock the collection preview

  Zelfde vertrouwde ervaring met een nieuwe look

  Vervolgens was het de beurt aan BioShock 2, die oorspronkelijk in 2010 uitkwam voor de Xbox 360, PS3 en PC. In deze game kruip je in de huid van een Big Daddy, de beschermheer van de Little Sisters, kleine meisjes die ook in het eerste deel een grote rol spelen aangezien zij de felbegeerde drug Adam bij elkaar sprokkelen. Je bent in deze game op zoek naar je verloren Little Sister genaamd Eleanor Lamb.

  Tijdens het spelen van BioShock The Collection voelt alles nog heel vertrouwd: alles gaat helemaal hetzelfde in zijn werk, alleen zien de games er grafisch veel mooier uit dan voorheen en voelt alles vlotter en soepeler aan. De unieke BioShock ervaring gaat dus zeker niet verloren en komt eigenlijk alleen maar beter uit de verf. Voor nieuwkomers in de serie is dit daarom het perfecte moment om kennis te maken met BioShock.

  De speelsessie op gamescom sloten we af met BioShock Infinite, de meest recente game in de serie, die uit 2013 stamt. Deze game speelt zich niet in de onderwaterwereld van Rapture af, maar juist heel ver daarboven: in de lucht! Columbia is een kleurrijke stad die letterlijk tussen de wolken zweeft en vormt daarmee een sterk contrast tegenover de wat meer donkere voorgaande delen.

  bioshock the collection preview

  BioShock The Collection preview - Enorme aanrader

  BioShock The Collection is een geweldige titel om naar uit te kijken, zowel voor fans van de BioShock games als voor nieuwe spelers. Fans kunnen hun favoriete locaties opnieuw bezoeken en de complexe verhaallijnen vol twists opnieuw beleven, maar dan geheel in 1080p en 60fps. Voor de nieuwkomers in de serie is dit de ultieme manier om de ervaring die BioShock heet te beleven. Is het al 16 september?

  BioShock The Collection verschijnt op 16 september voor Xbox One, PS4 en PC.

  BioShock The Collection

  Verkijgbaar vanaf 16 september 2016

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.