Assassin's Creed Valhalla Preview - Leef je ultieme Viking fantasie

  Over iets minder dan een maand komt Assassin's Creed Valhalla uit. Wij mochten een paar uurtjes aan de slag met de game en vertellen jou alle toffe dingen die je kan verwachten. Een ding is wel duidelijk: het leven van een Viking gaat niet over rozen.

  De afgelopen maanden is er veel bekend geworden over de nieuwe Assassin's Creed. Van de aankondiging van de game en de introductie van de nieuwe hoofdpersoon tot aan het nieuwe dual wield systeem. Zo weten we ook al een tijdje dat we spelen als Eivor, een Noorse Viking. Je kan zelf beslissen of Eivor een man of een vrouw is aan het begin van de game, maar daar houdt je invloed over Eivor niet op.

  In Assassin's Creed Valhalla heb je, in vergelijking met de vorige games, veel meer mogelijkheden om Eivor aan te passen naar jouw smaak. Je kan het kapsel veranderen, maar ook de baard en tattoos. Om de tattoos zichtbaar te houden kan je er ook voor kiezen om bepaalde armor te verbergen. Je krijgt dan nog wel de bescherming, maar het is gewoon niet zichtbaar. Door de game heen zal je ook regelmatig beslissingen moeten maken over je volk, dat inmiddels gevestigd is in Engeland, en de wereld waarin jij je begeeft.

  Terug naar de roots

  De afgelopen jaren zijn de Assassin's Creed games in een iets ander jasje gestoken, zo kreeg je bijvoorbeeld in Odyssey weinig mee van de assassins, maar lag de nadruk meer op de sci-fi aspecten van de serie. Met Valhalla heeft Ubisoft ervoor gekozen om toch een beetje terug te keren naar de roots. Waar we in Odyssey de hidden blade moesten missen, is die nu in volle glorie terug. Het is weer heel fijn om door een vijandig kamp te sluipen en de vijanden één voor één een hooistapel in te trekken met je hidden blade.

  Dat is niet het enige wat terug is. Social blending is er namelijk ook weer. Het systeem is bekend vanuit de eerdere Assassin's Creed games, maar ontbrak in de laatste paar games. Social blending gaat er namelijk om dat je op kan gaan in menigtes. Als jij een vijandige stad betreedt, zal Eivor zijn mantel en kap omdoen. Vervolgens kan je dan als meesterspion opgaan met je omgeving. Dit zullen de meeste fanatieke Assassin's Creed spelers waarschijnlijk weer met open armen ontvangen.

  In de kern voelt Assassin's Creed Valhalla weer als een echte ouderwetse Assassin's Creed game, aangevuld met de RPG-elementen die in Origins en Odyssey geïntroduceerd zijn. Dat je vervolgens ook nog eens als Viking aan de slag mag gaan is alleen maar een extra bonus.

  Diepgaand verhaal

  Zoals je inmiddels gewend bent van een Assassin's Creed game, zit ook in Valhalla weer een diepgaand verhaal. In dit deel ga je als Eivor aan de slag om jouw kolonie in Engeland tot een groot succes te maken. Hiervoor moet je allianties sluiten met andere Vikings en Engelse koningen. Net zoals altijd kom je op je missie weer veel iconische karakters uit de geschiedenis tegen.

  In de demo van de preview kwamen we niemand minder tegen dan Ubba en Ivarr. Twee zoons van de legendarische Viking Ragnarr Lothbrok. Als je niet weet wie dat is, dan is het zeker een aanrader om nog even de serie Vikings te kijken op Netflix. Ubba en Ivarr zijn bezig met het veroveren van verschillende gebieden in Engeland en hebben daar jouw hulp bij nodig.

  De karakters zijn uitstekend tot leven gebracht door Ubisoft. Zo hebben ze echt weer hun eigen identiteit, worstelingen en opvattingen over hoe de wereld eruit zou moeten zien. In Assassin's Creed Valhalla kan je dus naar hartenlust plunderen met de iconische karakters die de wereld van de Vikings schuilhoudt.

  Alles is aan te passen

  Zoals eerder genoemd kan je Eivor naar je eigen wensen aanpassen. Je kan hem zelfs heel erg laten lijken op Ragnarr Lothbrok. Dat is alleen niet het enige wat je aan kan passen. Je schip is, net als in Assassin's Creed Odyssey, weer volledig aanpasbaar, zodat jij altijd op een schip vaart wat jouw voorkeur heeft.

  Daar komt nog eens bij dat je ook Vikings kan aanpassen die met je meegaan op de boot om op raids te gaan. Deze zogeheten Jomsvikings dienen als een soort rechterhand tijdens je activiteiten. Je kan hun armor, hun wapens, hun uiterlijk en hun naam aanpassen. Zo kan je er altijd zeker van zijn dat je second-in-command eruit ziet zoals jij dat wilt.

  Dan is er nog de settlement. Dit is jouw dorp in Engeland, dit is waarvoor jij allianties sluit en op raids gaat. In je dorp kan je nieuwe huizen en winkels bouwen die je verschillende buffs geven of je toegang geven tot nieuwe wapens en uitrusting. In je dorp kan je ook een feast geven die je een tijdelijke health-boost geeft. Zoals een echte Viking moet je het bier rijkelijk laten vloeien.

  Bloed, bloed en nog eens bloed

  In het gevechtssysteem is niet heel veel veranderd ten opzichte van Odyssey en Origins. In Assassin's Creed Valhalla vecht je nog op dezelfde manier, de veranderingen zitten net op een andere plek. Zo is er nu een dual-wield systeem. Dit systeem zorgt ervoor dat je ieder one-handed wapen kan dual-wielden. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om je tegenstanders te lijf te gaan met twee bijlen, maar zelfs twee schilden behoort tot de mogelijkheden.

  Net als in de vorige delen, heb je in Assassin's Creed Valhalla weer verschillende abilities om je vijanden te verslaan. Deze abilities ontgrendel je alleen niet meer vanuit de skilltree, maar moet je vinden in Books of Wisdom. Deze boeken zitten verstopt op verschillende plekken in de wereld. Het is wel de moeite waard om ze te vinden, want sommige nieuwe abilities zijn ontzettend tof. Vooral de Axe Throw is niet alleen heel nuttig, maar ziet er ook gruwelijk uit.

  Wat gelijk zal opvallen aan de combat is dat het veel bloederiger is dan in vorige delen. Ubisoft heeft zijn best gedaan om je de complete Viking ervaring te geven en daar horen natuurlijk veel onthoofdingen en dismemberments bij. In Assassin's Creed Valhalla wordt niet onder stoelen of banken gestoken hoe het er in die tijd aan toe ging.

  Propvol activiteiten

  In Assassin's Creed Valhalla is er ook weer meer dan genoeg om te zien en beleven. De kaart is wederom gigantisch en dus zal je absoluut je boot en je paard nodig hebben om je door deze wereld te bewegen. Afgezien van de standaard, vaak humoristisch ingestoken, zijmissies zijn er ook nog heel veel andere dingen te beleven in de Vikingwereld.

  Sta jij bekend als een echte roastmaster bij je vrienden? Ga dan vooral aan de slag met flyting. Het doel van de activiteit is om je tegenstander op poëtische wijze de mond te snoeren. Deze activiteit werd eerder ook al genoemd als Viking rap battles. Iedere activiteit draagt ook bij aan je vaardigheden. Zo krijg je niet alleen skillpoint, maar draagt iets als flyting ook bij aan je charisma skill, wat vervolgens weer handig is in de verhaalmissies.

  Daarnaast zijn er ook weer meer dan genoeg oude ruïnes om te verkennen, waar je niet alleen oude schatten, maar ook veel collectibles kan vinden. De wereld voelt ook weer ontzettend levendig. Als je door een stad loopt, zal je mensen zien die lekker met hun eigen ding bezig zijn. Voor een raid zie je de mensen uit het dorp ook nog vissen bij de waterkant, zodra jij op je hoorn blaast vluchten ze gauw het dorp in. Het geeft een extra dimensie aan een wereld die al zo vol zit. Inmiddels zijn we eigenlijk niks anders meer gewend van Assassin's Creed games. Daarom kunnen we ook niet wachten totdat Valhalla uitkomt op 10 november.

  Assassin's Creed Valhalla

  Verkijgbaar vanaf 10 november 2020

  Meer over deze game
  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.