Ace Combat 7 Gameplay - In vogelvlucht [Gespeeld op gamescom 2017]

  Ace Combat 7 is het nieuwste deel binnen de geroemde simulatorserie van uitgever Bandai Namco en de eerste titel op de nieuwste consolegeneratie. De game was met al zijn pracht en praal aanwezig op gamescom, waar de titel speelbaar was. Die Ace Combat 7 gameplay wordt hier besproken.

  Oog voor detail

  Ace Combat 7 is een vliegsimulator in hart en nieren. Realisme speelt dus een grote rol in de game, tot op zekere hoogte natuurlijk. Ontwikkelaar Project Aces heeft de focus dan ook liggen op dit aspect, iets dat nogmaals duidelijk werd tijdens de presentatie en de daaropvolgende hands-on. Hierin lag de nadruk op de vele weerseffecten die in de game gestopt zitten en hoe deze werken op jouw jet en de vliegtuigen om je heen.

  Zo kan je als gevechtspiloot je voordeel halen uit de wolken die zich om je heen hebben gevormd. Niet alleen vormen die een perfect obstakel om uit het zicht van de tegenstander te raken, maar tevens kun je de radar van je vijand om de tuin leiden. Een dikke regenwolk kan de vliegtuigradar namelijk zo beïnvloeden dat jij niet meer zichtbaar bent om de vijandige radar, terwijl je gewoon rustig door kunt vliegen.

  Maar pas wel op wanneer je zo'n wolk invliegt, want de omstandigheden zijn hier alles behalve comfortabel. Regen knalt tegen je cockpit aan en kan, indien er rap gestegen wordt, kristalliseren en zogenoemde icing veroorzaken. Tref je niet snel maatregelen, dan kan jouw straaljager onbestuurbaar worden en knal je zonder pardon te pletter.

  Maar ook de turbelentie die door de rukwinden veroorzaakt kan worden heeft enorm veel invloed op de manier waarop je het vliegtuig bestuurt. Elke vliegroute heeft zijn voor- en nadelen voor beide partijen en het is zaak om voor jezelf te kijken welke manier voor jouw speelstijl het meest geschikt is. De Ace Combat 7 gameplay is daarmee een stuk diepgaander dan je vooraf zou denken.

  Om je vingers bij af te likken

  Voor de tactische speler is er dan ook genoeg om mee te stoeien in de game, maar elke gamer wil natuurlijk ook wat leuks om naar te kijken tijdens al die moeilijke manoeuvres. Gelukkig zit het ook met het grafische aspect van de Ace Combat 7 gameplay helemaal goed. De cockpit van jouw vliegende bolide is prachtig vormgegeven, waarbij de aandacht voor detail positief opvalt.

  Overal zitten kleine knopjes en schakelaars die ook in een echte straaljager terug te vinden zijn. Natuurlijk hoef je deze niet allemaal te gebruiken in-game, dat zou het immers wel heel ingewikkeld maken om te spelen, maar je voelt je wel net een echte piloot met zulke beelden op je scherm.

  En daar houdt het niet op, want ook buiten de cockpit oogt de game prachtig. Zonnestralen reflecteren op het glas, waterdruppels vliegen realistisch tegen het vliegtuig aan als je door een dikkere wolk vliegt en ook explosies en ander geweld spat van het beeldscherm. Ace Combat 7 is een visueel spektakel dat, zeker in 4K met HDR, elke vliegtuigfanaat op zijn minst een keer gezien moet hebben.

  Dompel je in de virtuele wereld

  En voor diezelfde fanaten is er nog een toffere optie om de actie van de Ace Combat 7 gameplay nog persoonlijker te ervaren. De game is namelijk speelbaar in combinatie met een virtual reality-bril, waardoor je letterlijk in de huid kruipt van een gevechtspiloot. Tijdens de gamescom 2017 hands-on was de PlayStation 4 versie in combinatie met de PlayStation VR speelbaar en die ervaring viel niet tegen.

  Toegegeven, er wordt flink wat ingeleverd op het grafische vlak met minder effecten en een flink lagere resolutie. Maar dit zorgt er niet voor dat je nog meer in de razendsnelle gameplay van de game wordt gezogen. In plaats van met je pookje de camera te draaien, kijk je nu heel natuurlijk met je hoofd rond om de vijand visueel te spotten. Zeker samen met een goede headset is dit dé manier om Ace Combat 7 te ervaren.

  Hou daarbij wel rekening dat niet iedereen virtual reality even goed aankan, dus uiteindelijk ligt de keuze bij jezelf. Kun je tegen de capriolen die je met zo'n bril op uithaalt, dan is het zeker aan te raden om Ace Combat 7 in VR te spelen. Maar ook zonder virtual reality is de game heel erg tof om te spelen. De actie is snel, audiovisueel is het een pareltje en de aandacht voor detail is prijzenswaardig. Daarmee lijkt Ace Combat 7 een dijk van een game te worden!

  Ace Combat 7: Skies Unknown

  Verkijgbaar vanaf 18 january 2019

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.