YouTube video's onterecht verwijderd wegens algoritmes

  YouTube zal de komende tijd veel meer gaan leunen op algoritmes voor het modereren van video's. Dit heeft YouTube maandag op zijn blog bekendgemaakt. Het bedrijf heeft ook vermeld dat er veel meer video's onterecht verwijderd zullen worden.

  Coronavirus

  Het besluit om meer op algoritmes te leunen bij het modereren van video's is genomen door de komst van het coronavirus. Het zou een gevolg zijn op het feit dat YouTube moderators door maatregelen omtrent het coronavirus niet altijd hun oordeel zouden kunnen vellen. Volgens YouTube is de maatregel nodig om video's die tegen de regels in geplaatst worden, zo snel mogelijk te verwijderen.

  Algoritme

  Hiervoor ging het verwijderen van een video nog niet zo snel. Een video kon pas worden verwijderd nadat de mens had besloten pf het tegen de regels in zou gaan. De algoritmes helpen hierbij door een voorselectie van de beelden te maken, maar om de video's definitief online te halen is werd voorheen geen gebruik gemaakt van technologie. Momenteel worden er nog geen waarschuwingen gegeven voor video's die worden verwijderd, dit om te voorkomen dat YouTube videomakers onterecht te maken krijgen met negatieve gevolgen. De YouTubers met een waarschuwing zullen worden beperkt in het plaatsen van video's.

  Wanneer makers het niet eens zijn met deze maatregel of vinden dat zij onterecht zijn behandeld, kunnen zij bezwaar aantekenen. Volgens YouTube kan het nieuwe beleid zorgen voor ontwrichting, maar is het alsnog belangrijk om deze nieuwe regel door te voeren.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.