Op
YouTube zijn tegenwoordig veel trailers te zien die niet echt zijn. Makers van dat soort trailers verdienen er alleen wel aan.
YouTube gaat daar nu iets aan doen.
Wanneer je een
trailer opzoekt op YouTube kom je waarschijnlijk ook trailers tegen die niet helemaal echt zijn. Er zijn video’s waarbij goed duidelijk is dat ze niet officieel zijn, maar andere neptrailers presenteren zich juist als een officiële trailer. YouTube zorgt nu alleen dat kanalen die deze trailers maken er niet meer aan verdienen, schijnbaar als reactie op een artikel van
Deadline.
Bij verschillende kanalen die neptrailers maken, zijn
de advertentieinkomsten namelijk uitgeschakeld. Een interessant detail is dat niet alleen de maker van de neptrailer zo geld misloopt, maar ook de Hollywood-studio die de rechten heeft van officieel materiaal dat in zo’n trailer is gebruikt. Veel studio’s claimen namelijk de inkomsten van een neptrailer waar auteursrechtelijk beschermd materiaal in zit, in plaats van dat ze de video laten verwijderen.
Dat is enigszins opvallend te noemen, want veel neptrailers zijn voor films die wel echt bestaan. Je zou misschien verwachten dat een studio geen trailers online wil zien die valse beloftes maken over een film die nog uit moet komen. Maar in plaats daarvan zien de studio’s deze trailers dus als inkomstenbron.
Misleidende video’s mogen niet op YouTube
Neptrailers, tegenwoordig veel gemaakt met
AI, trekken veel views. Trailers van kanalen als Screen Culture (dat ook een aantal andere kanalen opereert) komen soms zelfs hoger in de zoekresultaten dan offiiciële trailers. Hoewel YouTube nu pas optreedt, was het altijd al twijfelachtig of deze trailers wel geld mochten verdienen op YouTube.
Zo mag je geen geld verdienen aan video’s waarin je materiaal gebruikt van een ander, zonder er zelf significante aanpassingen aan te maken. Video’s mogen ook niet repetitief zijn, maar kanalen met neptrailers maken er vaak heel veel van dezelfde film.
Daar komt bij dat het op YouTube helemaal verboden is om beelden te plaatsen die bewerkt zijn op een manier de mensen misleidt. Niet alle neptrailers hebben dat doel, zeker als de bijbehorende film helemaal niet bestaat. Maar het komt zeker voor dat kijkers denken een echte trailer te kijken, dus het argument is te maken dat het minstens twijfelachtig is of neptrailers toegestaan zijn op YouTube.