Xbox, Switch, PlayStation en Steam Deck krijgen concurrentie uit onverwachte hoek

News
zondag, 31 maart 2024 om 10:00
playstation 5 ps5 dualsense 5f1604590531
Lang stonden consoles en portables gelijk aan de grote drie: Sony, Microsoft en Nintendo met hun eigen consoles. Daar voegde onlangs Valve zich bij met hun zeer succesvolle Steam Deck. Nu lijkt daar een bijzondere concurrent bij te gaan komen uit onverwachte hoek: Rusland.
De mogelijke nieuwe concurrent komt uit een vrij onverwachte hoek: Rusland! Door de oorlog in Oekraïne raakt Rusland steeds meer geïsoleerd en zijn veel buitenlandse producten niet of heel slecht verkrijgbaar in Rusland. Daarom heeft de Russische president Putin een plan uitgevaardigd voor socio-economische ontwikkeling van de Kalingradse omgeving.
Bijzonder daarbij is, dat expliciet ook de ontwikkeling van een heel eigen gaming ecosysteem genoemd wordt, inclusief een game console, een portable console, Operating System en cloud oplossing, allemaal gericht op het leveren van games en programma's bij gebruikers thuis. Zo melden diverse media, waaronder Toms Hardware.

De volgende Steam Deck concurrent uit Rusland?

Putin heeft haast met de ontwikkeling van de game console en andere initiatieven: plannen moeten volgens de officiele documenten voor 15 juni al ingeleverd worden. Of het opbouwen van een geheel eigen ecosysteem een succes gaat worden is nog te bezien,
Zowel Sony als Microsoft hebben jaren nodig gehad om een gedegen online netwerk op te bouwen en zowel XCloud als Sony's Remote Access zijn nog steeds niet volwassen. Experts verwachten dan ook dat het zeker jaren zal duren voordat Rusland een eigen Xbox of Steam Deck variant op de markt heeft. Extra handicap voor de Russische ontwikkelingen is dat veelgebruikte hardware van onder anderen AMD, Intel en Nvidia momenteel verboden is in Rusland. Gezien de banden met China zou een mogelijke aanbieder wel hardware uit dat land kunnen gaan gebruiken.
De kans dat we op korte termijn een Steam Deck killer te zien krijgen, is dus bijzonder klein.

Populair Nieuws