WhatsApp populair in phishingmails

  Er worden steeds vaker phishingmails verstuurd waarin de afzenders zich als WhatsApp voordoen. De afgelopen maanden steeg het aantal met 13,467 procent. In totaal hebben cybercriminelen meer dan vijfduizend phishing-links verstuurd waarin zij doen alsof zij “WhatsApp” zijn.

  WhatsApp komt met deze cijfers op de vijfde plaats van meest geïmiteerde merken. Dit blijkt uit een beveiligingsrapport van Vade Secure. PayPal staat op de eerste plaats. Hierna volgen Facebook, Microsoft en Netflix.

  Hackers gaan de laatste tijd steeds vaker schuil onder de benaming WhatsApp. “De phishing berichten kunnen griezelig overtuigend zijn”, aldus Arnout Van de Meulebroucke, CEO van Phished. “De berichten kunnen zelfs in vlot Nederlands opgesteld zijn. Klik ook zeker niet op links die je toegang zouden geven tot nieuwe Whatsappgroepen.”

  Phishing-url’s die sociale-mediabedrijven nadoen is ongeveer een kwart van het totale phisingmailverkeer. Cybercriminelen zijn met deze mails niet meteen uit op grote geldsommen. Bij deze mails zijn ze meestal uit op wachtwoorden die ze later bij bankapplicaties kunnen gebruiken. “Daarom is het zo belangrijk om overal een ander wachtwoord te gebruiken.”

  Phishers pakken vooral hun kansen in het weekend en op vrijdagen, omdat blijkt dat de meeste ontvangers minder zorgvuldig met hun e-mails omgaan tijdens het weekend.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.