WhatsApp laat gebruikers nu zelf blokkades omzeilen

News
vrijdag, 06 januari 2023 om 11:30
whatsapp g644384112 1920f1658738905
Via WhatsApp kan je in contact staan met mensen over de hele wereld. Ten minste, wanneer je regering de dienst niet op de zwarte lijst zet. Maar WhatsApp laat gebruikers nu blokkades omzeilen.
Hoewel we in Nederland op allerlei manieren vrij met elkaar en met de wereld kunnen communiceren, is dat niet overal het geval. Zo proberen dictaturen de communicatie vanuit hun land te beperken tot het minimum, met name wanneer er iets gaande is waar de leiding het niet mee eens is. In Iran worden bijvoorbeeld blokkades opgeworpen om beelden van de protesten tegen te houden.
WhatsApp heeft nu aangekondigd daar iets aan te gaan doen. Er zijn namelijk manieren om blokkades te omzeilen via third parties, maar dat werkt niet altijd even goed of je moet daarvoor betalen. Meta zegt dat het gebruikers nu zelf blokkades zal laten omzeilen in de app, via WhatsApp by Proxy.

“Vandaag lanceren we proxy-ondersteuning voor WhatsApp-gebruikers over de hele wereld. Dit betekent dat we mensen de macht geven om toegang tot WhatsApp te behouden als hun verbinding wordt geblokkeerd of verstoord.”

Hoe werkt de nieuwe WhatsApp-functie?

Als je naar de instellingen van WhatsApp gaat en vervolgens naar ‘Storage and Data’, dan staat er nu - mits je app is bijgewerkt naar de nieuwste versie - ‘Proxy settings’. Daar kan je kiezen tussen verschillende proxy-servers die zijn opgezet door vrijwilligers en internationale organisaties die helpen om mensen vrij te laten communiceren met elkaar.
Op de support-pagina van WhatsApp was eerder nog te lezen dat de app ‘niet ontworpen is om te gebruiken met een proxy of VPN-diensten’. Die disclaimer is nu verwijderd van de pagina.