Waar is Tim van Rijthoven op Wimbledon 2023?

News
zaterdag, 01 juli 2023 om 14:00
tennisracketf1688051044
Hij was dé sensatie van het tennisseizoen vorig jaar: Tim van Rijthoven. Maar waarom ontbreekt de Nederlander dit jaar op Wimbledon? Wij leggen het uit.
Tim van Rijthoven is geblesseerd. Hij loopt al maandenlang rond met allerlei blessuren. Het gaat om een aanhoudende elleboog- en rugblessure waar hij last van heeft. Daarnaast is hij veel te ver gezakt op de wereldranglijst. Hij staat daar nu 401.
Vorig jaar maakte Van Rijthoven een sensationeel (gras)seizoen door en leek daarna hard op weg om de wereldtop te bereiken. Zo versloeg hij vorig jaar verrassend tijdens het toernooi van Rosmalen de destijds nummer één van de wereld, Daniil Medvedev. Dat was zijn eerste grote overwinning en dat zorgde er tevens voor dat Van Rijthoven een wildcard in de wacht sleepte voor Wimbledon.
Tijdens Wimbledon werd de Nederlander spontaan een bekende Nederlander en werd hij pas in de achtste finale uitgeschakeld door niemand minder dan Djokovich. Alleen heeft de tennisser, die onder andere bekend staat door zijn eenarmige backhand, last van het puntensysteem van vorig jaar.
Er werden toen namelijk geen punten uitgereikt doordat Russische tennissers niet mee mochten doen, een keuze van de ATP te midden van de oorlog met Oekraïne. Concreet betekende dit dat Van Rijthoven dus de vierde ronde bereikte, maar daarvoor geen punten geleverd kreeg, iets wat wel belangrijk is in de tenniswereld.
Al zijn de blessures slepender. Van Rijthoven is dit seizoen nauwelijks in actie gekomen door aanhoudende blessures, waardoor hij dus hard gezakt is op de wereldranglijst. Daarvoor stond hij eerder 106.
Wel zien we volgende week, als het toernooi begint, drie andere Nederlanders terug. Dit zijn Tallon Griekspoor, Botic van de Zandschulp en Gijs Brouwer. Voor Brouwer, de nummer 153 van de wereld, is het zijn debuut op Wimblecon.