Verband tussen lootboxes en gokken gelegd

  Lootboxes zijn misschien wel een van de meest controversiële toevoegingen aan games van de afgelopen jaren. Uit onderzoek blijkt nu waarom het zo controversieel is, de link tussen lootboxes en gokken is nu namelijk eindelijk gemaakt.

  EA sports

  Veel fanatieke gamers hadden het verband een paar jaar geleden al gelegd tussen gokken en lootboxes, maar nu is er dan ook een daadwerkelijk gegrond onderzoek wat dezelfde conclusie trekt. Het onderzoek is ontzettend uitgebreid en komt ook met suggesties om lootboxes in te perken zodat gokken een minder groot probleem wordt onder kinderen. Het probleem is alleen dat het niet zo heel makkelijk zal worden.

  Het onderzoek benoemt namelijk ook dat veel grote ontwikkelaars bakken met geld verdienen aan de lootboxes en dus niet zo heel graag afscheid zullen nemen van de controversiële microtransacties. Al jaren positioneren ontwikkelaars zich op creatieve manieren om het verband tussen lootboxes en gokken te verbergen. Zo hebben we het niet over gokken en willekeurige pakketjes, maar zogeheten 'surprise mechanics.'

  Lootboxes en gokken

  De games waar het verband tussen lootboxes en gokken het dunst is, moeten toch wel de verschillende sportgames zijn. EA Sports kampt al jaren met grote kritiek op zijn games, Madden en FIFA, waar de nadruk vooral lijkt te liggen op het verdienen van veel geld door middel van microtransacties. Vooral fans lijkt het de laatste jaren heel erg dwars te zitten dat de games deze weg in zijn geslagen.

  Een jaartje geleden kreeg 2K Games nog even een flinke tik op de kop omdat de lootboxes in NBA 2K niet eens meer probeerden te verbergen dat het om gokken ging. De lootboxes waren namelijk daadwerkelijk verpakt in een gokmachine, het voelde letterlijk alsof je in een casino stond. Wat betekent dit onderzoek voor de toekomst? Waarschijnlijk niet veel, maar sommige politici zullen hopelijk toch achter hun oren krabben om wat gerichter te kijken naar deze praktijken.

  FIFA 21

  Verkijgbaar vanaf 9 october 2020

  Meer over deze game
  Loading...
  x

  © 2005 - 2021 Alle rechten voorbehouden.