Van Dijk speelt WK Qatar toch zonder OneLove band

News
maandag, 21 november 2022 om 11:30
Het WK in Qatar ligt behoorlijk onder vuur. Dat heeft alles te maken met het gastland en haar houding tegenover (onder andere) leden van de LHBTIQ+ gemeenschap. Oranje-aavoerder Virgil van Dijk zou daarom met een zogenaamde OneLove band spelen, maar dat gaat toch niet door.
Nationale voetbalbonden en elftallen worstelen al enige tijd met de mensenrechtensituatie in Qatar. Spelers en bonden willen zich graag uitlaten tegen discriminatie en andere misstanden, maar het WK zelf boycotten ging voor de meeste organisaties dan weer te ver. Een ‘oplossing’ leek gevonden in het dragen van de zogenaamde OneLove band, een statement tegen discriminatie.
Maar Virgil van Dijk gaat de band toch niet dragen. Niet omdat hij of Oranje niet achter de boodschap staan, maar omdat de FIFA een nieuwe straf heeft ingesteld op het dragen van de band: een gele kaart. De KNVB was bereid om eventuele geldboetes voor het dragen van de band te betalen, maar voor maatregelen die het spel beïnvloeden zwicht de bond. Er is een statement gegeven aan De Telegraaf:

Waar staat de OneLove band voor?

De OneLove band wordt nog wel eens aangezien voor een regenboogvlag, maar dat is hij niet. De kleuren zijn overgenomen van de pan-Afrikaanse vlag en de panseksuele vlag. Daarmee is de band bedoeld als statement tegen elke vorm van discriminatie op basis van afkomst of geaardheid. Dat maakt hem niet minder een doorn in het oog voor Qatar.