'Valve verwijdert games met door AI-gemaakte content'

News
zondag, 02 juli 2023 om 10:00
2023 09 02 steam 1f1673260065
Valve lijkt een grote schoonmaak door Steam te halen. Het bedrijf achter de bekende launcher voor games op PC is volgens game-industrie veteraar Simon Carless namelijk bezig met het verwijderen van games die content bevatten die door AI ontwikkeld is. Zo meldt de veteraan op Reddit.
Carless zag dat een ontwikkelaar op Reddit meldde dat hij een game had opgestuurd naar Steam, waarbij duidelijk een aantal stukken content verwerkt waren die door AI zijn geproduceerd. De ontwikkelaar stelde dat deze in een later stadium van ontwikkeling uit de game gehaald zouden worden. Steam weigerde de titel alleen alsnog.
De reden hiervoor is dat Valve bewijs wilde van de ontwikkelaar dat ze de rechten in handen hadden van de content die in de game zit. "Na onze assessment zijn we tot de conclusie gekomen dat er intellectual property in [Game Name Here] verwerkt zit die van één of meerdere derde partijen is", leest de reactie van Valve.

Geen AI-games meer op Steam?

Het bedrijf achter Steam vervolgt: "Specifiek gebruikt [Game Name Here] art assets die door AI zijn gegenereerd die lijken te leunen op materialen die onder copyright vallen van derde partijen. Gezien het legale eigenaarschap van AI-gegenereerde kunstwerken onduidelijk is, kunnen we jouw game niet uitbrengen zolang het deze door AI gegenereerde assets gebruikt, tenzij je kunt bevestigen dat jij de rechten in handen hebt voor alle IP die gebruikt is in de dataset die als basis dienst voor de training van de AI die je hebt gebruikt voor het ontwikkelen van de assets in je game."
Valve geeft ontwikkelaars die dit bericht ontvangen vervolgens één kans om de game opnieuw in te sturen onder de voorwaarde dat ontwikkelaars de content die door AI ontwikkeld is uit de game halen. In het verleden heeft Valve wel games toegestaan die AI gebruiken, maar daar lijkt nu dus een einde aan te komen.