Twitter heeft berg aan tweets met nepnieuws over Oekraïne verwijderd

News
donderdag, 17 maart 2022 om 17:00
cell phone 1245663 1920f1631260646
Sinds de start van de oorlog in Oekraïne heeft Twitter al meer dan 50.000 tweets met nepnieuws over de oorlog verwijderd, zo meldt het bedrijf in een blogpost. Ook zijn 75.000 accounts verwijderd.
‘’Zoals velen over de hele wereld zijn we verontrust en diep bedroefd door de Russische invasie van Oekraïne en de humanitaire crisis die zich daar voltrekt,’’ schrijft Sinéad McSweeney, Twitter-hoofd van publiek beleid. Volgens McSweeney is 'de topprioriteit van Twitter het bevorderen van de veiligheid van mensen binnen en buiten de dienst'.

‘’We zijn van mening dat we een verantwoordelijkheid hebben tegenover het publiek – vooral tijdens crisisperiodes – om onze regels proactief te handhaven, toegang tot Twitter te behouden, geloofwaardige en betrouwbare informatie te verspreiden, de privacy en veiligheid te beschermen van de mensen die onze service gebruiken, en te bewaken tegen pogingen om het publieke gesprek te manipuleren.’’

- Sinéad McSweeny
Om zijn verantwoordelijkheid te nemen heeft Twitter dus al meer dan 50.000 tweets die nepnieuws over Oekraïne bevatten verwijderd. Ook zijn 75.000 accounts verwijderd wegens ‘niet-authentiek gedrag’ en spam. Het ging daarbij niet alleen om accounts die nepnieuws verspreidden, maar bijvoorbeeld ook accounts die valse inzamelingscampagnes voor Oekraïne waren gestart waarbij mensen werden opgelicht.

Niet afkomstig van één bron

Opvallend is dat de misinformatie-campagne niet afkomstig is van één bron, zoals in het verleden vaak voorkwam. Het nepnieuws lijkt nu uit veel verschillende, ongerelateerde hoeken te komen. ‘’We denken niet dat het om een specifieke, gecoördineerde campagne van een overheidsinstantie gaat,’’ aldus McSweeney.
Twitter is overigens niet meer in Rusland te bereiken. Het platform werd geblokkeerd omdat het de regels over ‘oproepen tot rellen en extremistische activiteiten’ zou hebben geschonden.