Twin Peaks componist (85) overleden

News
dinsdag, 13 december 2022 om 15:00
Muziek kan een belangrijk onderdeel zijn van een film of serie. Dat was ook het geval in Twin Peaks en veel andere projecten van David Lynch. Angelo Badalamenti, de componist achter deze muziek, is nu overleden.
Componist Angelo Badalamenti is op 85-jarige leeftijd overleden. Dat laat zijn familie weten aan The Hollywood Reporter. Badalamenti is op zondag omringd door familie een natuurlijke dood gestorven.
Hoewel Badalamenti wellicht niet dezelfde naamsbekendheid heeft als sommige andere filmcomponisten, is zijn werk onmiskenbaar. Badalamenti werkte veel als componist voor David Lynch en schreef muziek voor Twin Peaks, Blue Velvet en Mulholland Drive. Hij schreef ook muziek ter begeleiding van het moment dat het Olympishce vuur tijdens de spelen in 1992 werd ontstoken.
Lynch benaderde Badalamenti toen hij stemcoach nodig had voor Isabella Rossellini in de film Blue Velvet. Badalamenti was op dat moment al bekend en had een goede reputatie als het ging om zijn werk met vocalisten. Hij had snel voor elkaar dat Rossellini een goede take van het nummer dat ze moest zingen op tape had, waarna er een lange samenwerking tussen Badalamenti en Lynch ontstond.

Uiteenlopende carrière voor Angelo Badalamenti

Badalamenti was klassiek geschoold, maar het kan gezegd worden dat hij van alle markten thuis was. Binnen de filmmuziek heeft hij nog veel meer soundtracks geschreven dan alleen voor David Lynch projecten. Bovendien heeft hij ook met verschillende en nogal uiteenlopende popartiesten gewerkt. Voorbeelden daarvan zijn onder andere Shirley Bassey, David Bowie, Paul McCartney en LL Cool J.

Populair Nieuws