Social Distancing mogelijkheden in kaart gebracht door TU Delft

  De huidige tijd en de maatregelen rondom het coronavirus vragen om 1.5 meter afstand houden van elkaar. Allen dat is soms alleen wat lastig, omdat voetpaden bijvoorbeeld krap zijn. Wetenschappers van TU Delft en het AMS Institute hebben nu een kaart ontwikkeld waarop je kunt zien (en plannen) hoe je toch afstand kunt houden.

  TU Delft

  Op de kaart is te zien dat er veel delen van de stad niet geschikt zijn voor een 1.5 meter samenleving. Een voetpad is namelijk in een ideale situatie 2,5 tot 3 meter breed, maar in de realiteit vaak smaller. Daardoor kan er (naast elkaar) in ieder geval moeilijk afstand gehouden worden.

  In het dashboard is data vanuit verschillende bronnen gebruikt. Hierdoor kon er redelijk accuraat bepaald worden hoe een weg of straat in elkaar steekt en dus of er voldoende afstand mogelijk is. Onder meer de Basisregistratie Grootschalige Topografie en het Centraal Bureau voor Statistiek is gebruikt voor de data.

  Zodra een straat of wijk rood kleurt op de kaart is afstand moeilijk. Als de straat juist blauw kleurt, is afstand erg goed mogelijk. Op die manier kan er een route gepland worden waarbij je voldoende afstand houdt van andere mensen.

  Andere steden op komst

  De kaart die toepasselijk, social distancing dashboard heet, is momenteel alleen beschikbaar voor onze hoofdstad. In de hoofdstad is wel nagenoeg iedere straat voorzien van een kleur. Binnenkort moet de kaart ook beschikbaar komen voor steden als Rotterdam, Delft en Den Haag. Of andere steden op deze manier in kaart gebracht worden, is nog onbekend.

  De kaart van Amsterdam houdt momenteel daarbij nog geen rekening van eventuele aanpassingen rondom de anderhalvemetersamenleving. Het kan dus zijn dat er wat gegevens niet helemaal accuraat zijn, voornamelijk rondom de drukkere gebieden zoals Amsterdam Centrum. Wel wordt er intussen gewerkt aan kaarten voor supermarkten en andere drukbezochte locaties, waardoor de kaart weer accurater wordt.

  Loading...
  x

  © 2005 - 2024 Alle rechten voorbehouden.