Sluiting Nintendo eShops stuit op kritiek van opvallende partij

News
maandag, 21 februari 2022 om 14:30
nintendo logof1637656060
Afgelopen week maakte Nintendo bekend de eShops van de Wii U en 3DS voorgoed te sluiten. Hier krijgt het bedrijf nu kritiek op van de Video Game History Foundation.
In een statement gedeeld op Twitter zegt de Video Game History Foundation dat ze de ‘zakelijke realiteit die achter deze beslissing ligt’ begrijpen, maar niet hoe Nintendo verwacht op wat voor manier fans deze games in de toekomst kunnen spelen.
‘’Als betalend lid van de Entertainment Software Association (ESA) financiert Nintendo lobby’s die voorkomen dat zelfs bibliotheken legale toegang tot deze games kunnen bieden,’’ aldus het statement van de non-profit organisatie. De organisatie vindt het niet verstrekken van commerciële toegang begrijpelijk, maar ‘het voorkomen van institutioneel werk om deze titels te behouden is vernietigend voor de geschiedenis van videogames.’
De organisatie moedigt ESA-leden zoals Nintendo aan om hun standpunt over deze kwestie te heroverwegen en met bestaande instellingen samen te werken om een oplossing te vinden. Het statement kan op Twitter op veel steun rekenen met meer dan vijftigduizend likes en twaalfduizend retweets.

Wat gebeurt er met de eShops?

Nintendo kondigde vorige week aan dat de ondersteuning voor de Wii U en 3DS eShops na maart 2023 zal stoppen. Na die datum zullen spelers geen nieuwe games of gratis software zoals demo’s kunnen aanschaffen.
Titels die al eerder gekocht zijn zullen wel opnieuw te downloaden zijn. Ook het downloaden van updates en online spelen zullen in de nabije toekomst mogelijk blijven.
Wie nog een aantal digitale exclusives voor de Wii U en 3DS op diens lijstje heeft staan, moet wel opletten. Vanaf 23 mei 2022 kun je namelijk geen creditcard meer gebruiken om je tegoed aan te vullen en vanaf 29 augustus zullen ook de Nintendo eShop-tegoedkaarten niet meer werken in deze eShops.