Rechtzaak Apple en Epic kan gevolgen hebben voor consolemakers

News
maandag, 12 oktober 2020 om 10:30
epic gamesf1645113725
Het eindoordeel van de rechtzaak die tussen Apple en Epic Games loopt, kan grote gevolgen hebben voor consolemakers als Microsoft, Nintendo en Sony. Zo meldt Yvonne Gonzales Rogers, de rechter die over de strijd tussen beide bedrijven gaat (via VGC).
Rogers stelt dat de rechtbank eerst beter geïnformeerd moet worden voordat er een beslissing gemaakt kan worden over de zaak. De toeslag die Apple legt over iedere aankoop via de App Store, 30 procent, is namelijk gelijk aan die van de consolefabrikanten. De rechtbank wil hier nu nader onderzoek naar doen.
De rechtzaak tussen Apple en Epic Games ontstond in augustus nadat Epic Games met een manier kwam om de 30 procent belasting van Apple te omzeilen via een eigen betaalportaal. Apple was hier allerminst te spreken over, waarna Fortnite uit de App Store werd verwijderd. Sindsdien liggen de twee bedrijven met elkaar in de clinch.
fortnite filtracionf1585153287
Epic Games is van mening dat Apple een tech-monopolie heeft op haar eigen hardware, gezien Apple-apparaten alleen legaal software kunnen downloaden via de Apple App Store. De 30 procent belasting die softwarefabrikanten betalen aan Apple is volgens Epic Games dan ook buiten proportie in vergelijking met het werk dat Apple zelf verricht. Uit nieuwe documentatie van de rechtbank blijkt nu alleen dat Rogers stelt dat Apple's gesloten winkelplatform niet zoveel verschilt van de gesloten platformen van Microsoft, Nintendo en Sony.
Epic beargumenteert juist dat de consolefabrikanten een grote investering doen in de hardware die vaak met verlies wordt verkocht en het daarom een stuk logischer is dat de fabrikanten 30 procent belasting vragen. De rechtbank stelt alleen dat dit argument juridisch gezien onbewezen is en daardoor mogelijk geen stand houdt. Vandaar dat de rechtbank zich eerst verder wil verdiepen in de het winkellandschap van de verschillende fabrikanten.