PlayStation steunt BLM met nieuw thema

  Sony heeft voor de PlayStation 4 een nieuw thema online gezet en niet zomaar één, maar één in het thema van Black Lives Matter. Het BLM thema is momenteel voor iedereen met een PlayStation 4 gratis te downloaden in de PlayStation Store.

  Playstation gaf al eerder steun aan BLM

  Het thema is zwart met gele strepen waarin de woorden ‘Black Lives Matter’ staan en rechtsonder is de herkenbare vuist te zien.

  Dit thema is niet de eerste actie die PlayStation onderneemt om Black Lives Matter te steunen, eerder dit jaar was het Twitter-account van Sony al helemaal in het thema van BLM gezet, in mei plaatste Sony op Twitter zelfs een solidariteitsverklaring en afgelopen juni tijdens het PS5-evenement schonken ze er ook al aandacht aan. Het eerste evenement werd namelijk afgelast, om geen aandacht af te leiden van gebeurtenissen in de Verenigde Staten.

  Hoe is de hashtag ontstaan?

  De beweging rondom de bekende #BlackLivesMatter ontstond eigenlijk al in 2013 toen George Zimmerman werd vrijgesproken voor de dood van Trayvon Martin. Maar de Hashtag kreeg pas echt wereldwijde bekendheid na de dood van George Floyd op 25 mei 2020. Floyd overleed nadat een agent minutenlang met zijn knie op Floyds nek drukte. Floyd en omstanders gaven meerdere keren aan de agent aan dat Floyd geen adem meer kreeg, maar de agent reageerde alleen sarcastisch met de woorden:

  “Je kunt spreken, dus je kunt ademhalen”

  Helaas heeft Floyd dit incident dus niet overleefd, maar omdat één van de omstanders dit vastlegde met haar smartphone blies dit incident wel de #BlackLivesMatter nieuw leven in.

  Overgewaaid naar Nederland

  Vanwege dit incident ontstond er in Amerika al snel een discussie rond de ernst van racisme, maar dit bleef niet alleen in Amerika. Ook in vele andere landen, waaronder Nederland, kreeg de beweging meer vorm. In grote steden als Amsterdam en Rotterdam kwamen in de dagen erna protesten tegen racisme.

  Op de Dam kwamen duizenden mensen bijeen, wat ondanks de goede bedoelingen toch voor verdeeldheid in Nederland zorgde. Vooral omdat het protest middenin de coronacrisis plaatsvond.

  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.