Ook YouTube verlaagt streamingkwaliteit in verband met coronavirus

  Nadat eerder Netflix al gehoor gaf aan de oproep van Europees Commissaris Thierry Breton, verlaagt nu ook YouTube de standaard kwaliteit van haar streams.

  Gisteren kondigde Europees Commissaris Thierry Breton aan dat hij onder andere met de CEO van Netflix gesproken had over het terugdringen van het netwerkverkeer door de streamingsdienst. Volgens Breton hadden diverse internetproviders problemen ondervonden, nu veel mensen verplicht thuis moeten zitten in verband met het coronavirus.

  Niet alleen wordt er meer gebruik gemaakt van de streamingsdiensten voor entertainment, ook moeten meer mensen gebruik maken van het internet om van huis uit te werken. Gisteren besloot Netflix daarop al om de bitrate van haar streams te verlagen, om zo een reductie van ongeveer 25% te behalen.

  Google volgt: ook YouTube verlaagt de standaard streamkwaliteit.

  Vandaag is bekend geworden dat ook YouTube zal overstappen naar een lagere streamkwaliteit. Waar Netflix de bitrate van de streams aanpast, past YouTube de standaard streamresolutie aan naar SD kwaliteit. De maatregel zal gelden voor alle EU landen. Hoewel de maatregel tijdelijk is, is er geen einddatum genoemd. Overigens kunnen YouTube gebruikers de afspeelkwaliteit handmatig aanpassen naar een hogere standaard. Onder normale omstandigheden past YouTube de beste kwaliteit voor de grootte van het beeld aan.

  Streamen van video vormt een groot deel van de totale internetcapaciteit. Diverse internetoperators hebben aangegeven een toename van dataverkeer gezien te hebben. Tot nu toe heeft dat in Nederland nog niet tot capaciteitsproblemen geleid.

  "We zeggen toe om tijdelijk alle verkeer [van YouTube] in de EU standaard op Standaard Definitie te zetten. "

  YouTube

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.