Onderzoek gestart naar FIA-baas wegens gesjoemel in F1

News
woensdag, 06 maart 2024 om 10:30
mohammed ben sulayem fia gp groot brittannie 2023f1709716015
De FIA is een nieuw onderzoek gestart naar ‘bepaalde personen’ binnen de leiding. Het zou gaan om voorzitter Mohammed Ben Sulayem, die gesjoemeld zou hebben met een uitslag in F1.
Sinds het vertrek van Jean Todt als de voorzitter van de FIA in december 2021, heeft voormalig Rally-coureur Mohammed Ben Sulayem de hoogste post van de raceorganisatie overgenomen. Maar de Emirati zou zich mogelijk schuldig hebben gemaakt aan machtsmisbruik vorig jaar.
Eerder deze week doken er namelijk geruchten op dat Ben Sulayem zich persoonlijk zou hebben bemoeid met de uitslag na de Grand Prix van Saoedi-Arabië. Na afloop van de race kreeg Fernando Alonso een tijdstraf van tien seconden, omdat hij een eerdere tijdstraf niet correct zou hebben uitgevoerd. Door de straf verloor hij zijn derde plaats in de race. Een paar uur later werd de beslissing alleen teruggedraaid.
Die beslissing van de stewards zou ingefluisterd zijn door Ben Sulayem. Dat claimt een klokkenluider bij de compliance officer van de FIA. Volgens dezelfde klokkenluider zou de voorzitter hebben geprobeerd om de GP van Las Vegas af te lasten. Inspecteurs zouden met valse bevindingen moeten komen, zodat het circuit geen licentie zou krijgen.

Officieel onderzoek gestart

De FIA heeft nu laten weten dat er een officieel onderzoek is gestart naar mogelijk gesjoemel, dat meldt de BBC. De organisatie noemt Mohammed Ben Sulayem niet bij naam, maar stelt dat er een onderzoek loopt naar ‘bepaalde leden van bestuursorganen van de FIA’. Aangezien het gaat om ‘leden’ zouden er ook nog meer hooggeplaatste mensen bij de organisatie betrokken zijn bij de kwestie.