NPO Start, Videoland veranderen niets na veroordeling Thijs Römer

News
woensdag, 09 augustus 2023 om 18:00
videolandf1665554834
Acteur Thijs Römer is schuldig bevonden aan online zedendelicten. Dat heeft geen gevolgen voor de beschikbaarheid van series waarin hij te zien is. Zowel NPO Start als Videoland laten weten dat series met de acteur beschikbaar blijven.
Wanneer een acteur schuldig wordt bevonden van een ernstig strafbaar feit, wil dat nog wel eens gevolgen hebben voor werken waarin hij te zien is. Ook als een film of serie al af is, kan het voorkomen dat hij verwijderd wordt van streamingdiensten of op één of andere manier wordt aangepast, bijvoorbeeld door scènes uit de serie te knippen.
Maar op NPO Start verandert er niets, zo verklaren AvroTros en BNNVara aan het AD. Römer had in series als Het jaar van Fortuyn en Keizersvrouwen maara een bijrol, dus zijn veroordeling is voor AvroTros geen reden om de series te verwijderen of aan te passen. Dat geldt ook voor Oogappels, van BNNVara. In het nieuwe seizoen van die serie is Römer sowieso niet te zien, dus ook daaraan verandert niets.
Videoland verandert ook niets. Op die streamingdienst is Römer te zien in Moordvrouw en Nieuwe buren. Beide blijven in hun huidige vorm te zien. Volgens een woordvoerder van RTL heeft de veroordeling van Römer “geen effect” op de series.

Waar is Thijs Römer voor veroordeeld?

Römer krijgt drie maanden celstraf (waarvan twee voorwaardelijk) en 240 uur taakstraf omdat hij tussen 2015 en 2017 online destijds minderjarige meisjes versierde en expliciete gesprekken met hen voerde. Hij wordt ook schuldig bevonden aan het verwerven van kinderporno. Zijn straf is zwaarder dan werd geëist.