Nieuw animatiefilm beleeft slechtste Disney-debuut in 18 jaar

News
maandag, 20 november 2023 om 16:30
wishf1700490089
De nieuwste Disney-film, Wish, heeft zijn eerste reeks recensies ontvangen. Die zijn alleen niet zo positief. Het is zelfs het slechtste debuut voor een Disney-film in achttien jaar tijd.
Op Rotten Tomatoes hebben 55 filmcritici hun mening gedeeld, resulterend in een gemiddelde score van 58 procent. Dat is een stuk lager dan films van het legendarische filmhuis normaal krijgen. Zo kregen Frozen en Moana respectievelijk een 90 en 95 procent op de review aggregator.
Wat deze ontvangst extra opmerkelijk maakt, is dat het sinds 2005 niet meer is voorgekomen dat een door Disney geproduceerde animatiefilm zo negatief werd ontvangen bij zijn debuut. Chicken Little uit 2005 was de laatste film van Disney die zo'n slechte score kreeg.

Weinig inspirerend verhaal

Wish speelt zich af in het koninkrijk Rosas, waar de charismatische koning Magnifico verrassend uit de hoek komt als een grote schurk met verkeerde bedoelingen. Het tienermeisje Asha, in een poging haar land te redden, doet een wens die een schijnbare transformatie in gang zet.
Volgens de recensies is het verhaal van Wish niet echt bijzonder en lijkt het meer een collectie van oudere Disney-verhalen. Dat geldt ook voor de liedjes in de film, die weinig inspirerend zijn. Wel wordt de animatiestijl van Wish geprezen.
De negatieve ontvangst van Wish is met name pijnlijk voor Disney, omdat het juist een viering moest zijn van het 100-jarige jubileum van het bedrijf. Disney bestaat dit jaar namelijk een eeuw en Wish is de enige animatiefilm die gepland stond om dat gegeven te vieren.
Bekijk hieronder de trailer van Wish.