Netflix komt toch weer met regels tegen account delen

News
donderdag, 09 februari 2023 om 8:30
netflix 5432181 1920f1658221200
Netflix wil af van het delen van wachtwoorden met mensen buiten je eigen huishouden. Al een tijdje probeert Netflix de regels hiervoor vorm te geven en in diverse landen te implementeren. Dat leverde een storm van kritiek op, waarna Netflix deze regels snel weer terug nam. Dat was niet voor lang, Netflix heeft de regels nu weer ingesteld en breidt ze zelfs uit!
Het lukt Netflix maar niet om echt duidelijkheid te scheppen rond het delen van accounts en wachtwoorden met mensen buiten het eigen gezin. Netflix wil daar vanaf en probeert daar regels voor op te stellen en deze af te dwingen. Al maanden gaan diverse versies rond van wat wel en niet zou mogen, en hoe en wanneer Netflix dat dan zou aan afdwingen. Zo was er zelfs sprake van dat je vrijwel constant in zou moeten loggen om je account te kunnen blijven gebruiken.
Vooral op het moment dat er ook op helppagina's van Netflix USA informatie verscheen over het inperken van accountdelen, waren de rapen gaar. Die pagina werd schielijk weer verwijderd, maar dat blijkt zeker niet het einde te zijn van de pogingen van Netflix om accountdelen tegen te gaan.

Nieuwe regels, nieuwe landen

Netflix heeft de regels rond accountdelen opnieuw gecommuniceerd. Hierbij legt Netflix de focus op het zelf kunnen beheren van je account, maar het eigenlijke doel is uiteraard het tegengaan van accountdelen.
De nieuwe regels houden het volgende in:
  • Iedere Netflix gebruiker wordt geacht een primaire locatie in te stellen. Dit moet er voor zorgen dat op die locatie iedereen vrij kan kijken. Vervolgens breidt Netflix de mogelijkheden uit om apparaten te beheren die toegang hebben tot het Netflix account. Hiermee vallen dus onder anderen telefoons en tablets toe te voegen aan een lijst met 'geverifieerde' apparaten.
  • Netflix beweert dat het nog steeds mogelijk is om op vakantie of onderweg op eigen apparaten Netflix te kijken of in te loggen op TVs in een hotel of appartement. Wat Netflix niet aangeeft is hoe lang een dergelijke externe locatie geaccepteerd is en of daar nog extra handelingen voor nodig zijn.
pexels cottonbro 4009402f1625843295
  • Wie een 'meelift'account uit het gezamenlijke account wil verwijderen kan dat volgens Netflix in het vervolg eenvoudig doen, zonder alle voorkeuren uit het profiel kwijt te raken. Alle persoonlijke voorkeuren, kijkhistorie en meer blijven behouden. Voor het nieuwe account moet uiteraard wel separaat betaald gaan worden.
  • Voor accountdelers die niet binnen één gezin vallen, maar toch onder hetzelfde account willen blijven kijken, komt er de optie om maximaal twee subaccounts bij te kopen. De prijs hiervan verschilt per regio. In Canada kost dit CAD$7.99 per maand, in Nieuw Zeeland gaat dit NZD$7.99 kosten. Voor Nederland is de prijs in Portugal en Spanje het meest interessant. Daar gaat een dergelijk subaccount respectievelijk 3.99 euro en 5,99 euro kosten. Deze sub-acccounts krijgen hun eigen gebruikersnaam en wachtwoord en kunnen op één apparaat Netflix kijken.
De genoemde landen, Canada, Nieuw Zeeland, Spanje en Portugal, waren eerder nog gevrijwaard van de accountsharing-regels. Netflix heeft aangegeven dat ook die landen nu onder het nieuwe regime gaan vallen.
Netflix wil de nieuwe regels overal doorvoeren, maar doet dat dus geleidelijk. Wanneer Nederland aan de beurt is, is nog niet bekend. De helppagina van Netflix Nederland is overigens bijzonder duidelijk over account delen.

Populair Nieuws