'Netflix ontduikt belasting via Nederland'

News
donderdag, 16 januari 2020 om 10:10
pexels photo 2726370f1578605953
Het gerucht deed al even de ronde dat Netflix belasting zou ontwijken. Uit onderzoek van Tax Watch UK blijkt nu dat de streamingdienst inderdaad winst wegsluist via belastingparadijzen. Een van de landen voor deze truc is Nederland.
Onderzoeksbedrijf Tax Watch deed onderzoek naar de verschillende productiebedrijven na Netflix, waaronder 18 in het Verenigd Koninkrijk. Deze onderdelen van Netflix sluisden in 2018 volgen Tax Watch ruim 385 miljoen euro weg via onder andere Nederland. De totale winst van Netflix was toen ruim een miljard euro.

Slimme constructie

Als de winst in het Verenigd Koninkrijk geboekt wordt is de belasting anders dan wanneer Netflix dat in Nederland zou doen. Via een slimme constructie heeft Netflix flink wat belastingvoordeel gehaald. De inkomsten werden op een buitenlandse holding geboekt en vanaf daar weggesluisd. De bestemming was daarbij steeds een land dat aangemerkt staat als belastingparadijs. Zoals Nederland bijvoorbeeld.
Het geld van opbrengsten vanuit Britse klanten zou bijvoorbeeld in 2018 in Nederland terecht gekomen zijn, waardoor de belasting lager uitviel. In 2017 was de destinatie Brazilië, waardoor er geen belasting betaald werd over de opbrengsten van de streaming gigant. Of deze praktijken gevolgen hebben voor Netflix is nog onbekend. Doordat het bedrijf namelijk wereldwijd holdings heeft is het boeken van winst niet per se illegaal

Populair Nieuws