Nepkorting Black Friday 2023 op de loer: webshops krijgen boetes

News
dinsdag, 14 november 2023 om 14:30
black friday 8129f1605602293
Black Friday is in aantocht en sommige winkels zijn zelfs al begonnen. Maar consumenten worden nog wel eens misleid met kortingen, helemaal rond deze tijd van het jaar. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) deelt daarom flinke boetes uit.
Niet elke korting die een webwinkel aanbiedt is daadwerkelijk zo hoog als hij lijkt. Het komt bijvoorbeeld vaak voor dat de korting wordt berekend op de adviesprijs, terwijl die prijs al lang niet meer gold in dezelfde webwinkel. Dat soort praktijken zijn bij wet verboden, maar maar het gebeurt nog geregeld, ontdekte de ACM.
De waakhond heeft bijvoorbeeld nepkortingen ontdekt bij onder andere webwinkels voor elektronica. Deze winkels krijgen nu flinke boetes en dwangsommen opgelegd en de ACM gaat ook andere sectoren beboeten. Helemaal met Black Friday in het verschiet is de waakhond van plan extra goed op te letten.

Wanneer is Black Friday korting echte korting?

Veel nepkorting wordt berekend op een adviesprijs die al lang niet meer geldt, of trekt de prijs eigenlijk alleen maar gelijk met wat in andere winkels al geruime tijd als standaardprijs wordt gehanteerd. Winkels mogen eigenlijk pas van korting spreken als de prijs die wordt weergegeven lager is dan de laagste prijs die in de dertig dagen daarvoor is gehanteerd.
Voor de consument is dat niet altijd makkelijk te controleren. Het is in ieder geval raadzaam om in de komende weken met alle Black Friday-deals die je overweegt nog even te kijken of er ergens anders een betere prijs te vinden is. Als je meteen ziet dat een Black Friday-deal niet zo goed is, kun je hem natuurlijk meteen negeren.