Nederlandse stichting start massaclaim tegen Amerikaanse techbedrijven

News
vrijdag, 14 augustus 2020 om 15:00
gavel 2492011 1920f1597405361
De Nederlandse stichting The Privacy Collective is vandaag een massaclaim gestart tegen de Amerikaanse techbedrijven Oracle en Salesforce. Volgens de stichting verzamelen en verwerken de bedrijven onrechtmatig gegevens van internetgebruikers.
In plaats van individuen die een bedrijf moeten aanklagen - en op moeten boksen tegen een heel rechten departement - is er ook de optie om een massaclaim in te dienen. In dat geval worden de belangen behartigt van een grote groep mensen. Daar heeft de Nederlandse stichting The Privacy Collective voor gekozen in hun juridische strijd tegen de Amerikaanse techbedrijven Oracle en Salesforce.
Volgens de stichting wordt er op grote schaal en op onrechtmatige wijze gegevens verzamelt van internetgebruikers en die vervolgens verwerkt door de twee bedrijven. Dat zegt Christiaan Alberdingk Thijm, een advocaat die The Privacy Collective bijstaat in een verklaring.

Schaduwprofielen verkopen

De stichting claimt dat de Amerikaanse bedrijven met de verzamelde informatie een schaduwprofiel creëren van individuele internetgebruikers, die vervolgens worden gebruikt voor het aanbieden van gepersonaliseerde advertenties. De data wordt bovendien gedeeld met ‘talloze commerciële partijen’ en de meeste mensen hebben volgens Alberdingk Thijm daarvoor geen rechtmatige toestemming gegeven.
Tegenover het Financieele Dagblad laten Oracle en Salesforce weten dat de claim ‘ongegrond en misleidend’ is. Als The Privacy Collective in het gelijk wordt gesteld door de rechter, kan de schade voor de bedrijven oplopen tot meer dan 10 miljard euro.