Nederland stelt harde regels in voor chips naar China

News
dinsdag, 31 januari 2023 om 21:30
pexels pok rie 1432680f1675082799
Vrijdag zijn Japan en Nederland overeengekomen over de regels van de exportindustrie van chips. Die regels worden flink aangescherpt voor China.
Deze regels zijn ingevoerd om de chipproductie van China te limiteren, nadat het kabinet van Biden soortgelijke regels had aangekondigd in oktober 2022. Dit gebeurt omdat er angst is dat China toegang krijgt tot geavanceerde halfgeleiders en daarmee zijn militaire en kunstmatige intelligentiecapaciteiten kan versterken.
Het kan nog maanden duren voor Nederland en Japan de juridische regeling hebben afgerond. Er zijn geen plannen voor een openbare aankondiging, meld Bloomberg.
cpu g4de887d8c 1920f1675083008

Wat voor gevolgen hebben de maatregelen?

De nieuwe regels zullen de verkoop van meerdere deep ultraviolet lithography machines van het Nederlandse bedrijf ASML blokkeren. Hierdoor zal het moeilijker worden voor Chinese bedrijven om chips te produceren en zal het productielijnen beperken. Peter Wennink van ASML vertelde eerder dat China in 2022 goed is voor ongeveer 15 procent van de omzet van het bedrijf.
Wennink laat ook weten dat de regels voor China eventueel kunnen zorgen voor het bouwen van eigen machines. “Als ze de machines niet kunnen krijgen, gaan ze die zelf ontwikkelen”, zegt Wennink. “Dit kost tijd, maar uiteindelijk komen ze er wel.”
De regels zullen ook gevolgen hebben voor Japanse bedrijven als Nikon en Tokyo Electron.
President Biden ondertekende afgelopen augustus de CHIPS and Science Act van 280 miljard dollar, die 52 miljard dollar aan subsidies voor de productie van halfgeleiders omvat. Intel, TSMC en Samsung hebben allemaal nieuwe productiefaciliteiten voor halfgeleiders in de VS aangekondigd of zijn actief bezig met het bouwen ervan.