Nationale Museumweek gaat gewoon door

  In een tijd waar de ene na de andere activiteit afgelast wordt, komt de Nationale Museumweek met een opmerkelijk bericht. De Museumweek gaat namelijk eind april gewoon door. Digitaal, dat wel natuurlijk.

  Nu veel evenementen uit- of afgesteld worden, leek ook voor de Museumweek dit jaar het doek te vallen. Tijdens dit evenement dat jaarlijks in het voorjaar plaats vindt, staat namelijk het museumbezoek en dan vooral de kunstschatten in die musea, centraal. Dit jaar is natuurlijk alles anders. Alle musea zijn, net al horecagelegenheden en amusementsparken, gesloten. Veel musea hebben daar een mouw aan gepast door (een deel van) hun collectie digitaal online aan te bieden. De Museumweek volgt die trend, en gaat ook volledig digitaal. Het thema van dit jaar is, deels aangepast aan de omstandigheden, Ontdek samen– juist nu – ons échte goud. In vrijheid. Iedereen kan vanuit huis deelnemen aan diverse museumtours, en meer dan 400 pronkstukken bekijken.

  Wat kan ons in bange dagen troost bieden en inspiratie? Wat kan een steun in de rug zijn? Waar vind je een schouder om even tot rust te komen? Inderdaad, dat zijn ons aller museale collecties die alle tijden hebben doorstaan. Al vijf jaar lang wordt tijdens de Museumweek aandacht besteed aan ons échte goud en laten we mensen zien wat voor een bijzonder en groots cultureel kapitaal wij in Nederland hebben. Het belang van kunst, cultuur en erfgoed lijkt juist nu groter dan ooit. Vandaar dat we doorgaan met de Nationale Museumweek! In een verantwoorde digitale variant!

  Mirjam Moll, directeur Museumvereniging

  Digitaal Gouden Pronkstuk

  Ieder jaar wordt er één speciaal kunstwerk centraal gesteld. Dit jaar is dat het Digitale Gouden Pronkstuk op de Dam te Amsterdam. Dit Gouden Pronkstuk bestaat uit een digitale versie van het Nationaal Monument, omringd door vier grote panelen, waarin meer dan 400 kunstwerken verzameld zijn. Digitale bezoekers kunnen dit geheel vrij doorlopen en bekijken.

  Daarnaast worden er diverse rondleidingen en speciale tutorials georganiseerd via Thuis in het Museum. Hier kan een rondleiding gevolgd worden door de voorstelling Zilveren Camera 2019 in Museum Hilversum, kan je een zelfportret leren schilderen zoals Rembrandt van Rijn dat deed, of proefjes met stoom doen, vanuit het spoorwegmuseum.

  De zesde Nationale Museumweek loopt van 20 tot en met 26 april en is te vinden op nationalemuseumweek.nl.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.