Nationale Museumweek gaat gewoon door

News
maandag, 06 april 2020 om 18:30
museumweekf1586175408
In een tijd waar de ene na de andere activiteit afgelast wordt, komt de Nationale Museumweek met een opmerkelijk bericht. De Museumweek gaat namelijk eind april gewoon door. Digitaal, dat wel natuurlijk.
Nu veel evenementen uit- of afgesteld worden, leek ook voor de Museumweek dit jaar het doek te vallen. Tijdens dit evenement dat jaarlijks in het voorjaar plaats vindt, staat namelijk het museumbezoek en dan vooral de kunstschatten in die musea, centraal. Dit jaar is natuurlijk alles anders. Alle musea zijn, net al horecagelegenheden en amusementsparken, gesloten. Veel musea hebben daar een mouw aan gepast door (een deel van) hun collectie digitaal online aan te bieden. De Museumweek volgt die trend, en gaat ook volledig digitaal. Het thema van dit jaar is, deels aangepast aan de omstandigheden, Ontdek samen– juist nu – ons échte goud. In vrijheid. Iedereen kan vanuit huis deelnemen aan diverse museumtours, en meer dan 400 pronkstukken bekijken.
museaf1586177086

Digitaal Gouden Pronkstuk

Ieder jaar wordt er één speciaal kunstwerk centraal gesteld. Dit jaar is dat het Digitale Gouden Pronkstuk op de Dam te Amsterdam. Dit Gouden Pronkstuk bestaat uit een digitale versie van het Nationaal Monument, omringd door vier grote panelen, waarin meer dan 400 kunstwerken verzameld zijn. Digitale bezoekers kunnen dit geheel vrij doorlopen en bekijken.
Daarnaast worden er diverse rondleidingen en speciale tutorials georganiseerd via Thuis in het Museum. Hier kan een rondleiding gevolgd worden door de voorstelling Zilveren Camera 2019 in Museum Hilversum, kan je een zelfportret leren schilderen zoals Rembrandt van Rijn dat deed, of proefjes met stoom doen, vanuit het spoorwegmuseum.
De zesde Nationale Museumweek loopt van 20 tot en met 26 april en is te vinden op nationalemuseumweek.nl.