Minder lampjes met kerst door hoge energieprijzen

News
woensdag, 07 december 2022 om 13:00
De meeste Nederlanders zetten de kerstboom vol lichtjes op nadat Sinterklaas ons land heeft verlaten. Met de energieprijzen van tegenwoordig laten veel mensen de lichtjes zitten omdat het simpelweg te duur wordt. Dit blijkt uit onderzoek van Independer uitgevoerd door Q&A Insight.
Vanwege de energieprijzen worden de kerstlichtjes dit jaar minder uitbundig opgehangen en aangezet dan de vorige jaren. Zo wil een op de vijf Nederlanders dit jaar geen buitenverlichting meer ophangen en vijf procent neemt geen kerstboom is huis vanwege de gestegen rekeningen. Zo blijkt uit het onderzoek.

Kerstverlichting en inflatie

Hoeveel energie gebruiken die lampjes nu precies? Het verschil is grootschalig te zien, volgens Independer expert Joris Kerkhof: 'Als je rustig aan doet, met een kerstboom en wat versiering voor binnen en buiten, betaal je al in de maand december bijna 80 euro extra aan energiekosten. Dan gaat het wel om gloeilampen. Heb je alleen maar ledlampen, dan scheelt dat een hoop geld. Dan betaal je zo’n 23 euro extra in december.'

Als je wat groter uit wil pakken met kerst, komen er natuurlijk meer kosten bij kijken. “Als je het hele huis verlicht, kost dit bij gloeilampen zo’n 225 euro extra in december. Met alleen ledlampen gaat het richting de 70 euro bovenop de energierekening” zegt Kerkhof. Mensen met een vast energiecontract besparen veel minder op hun kerstverlichting volgens de enquête.
Zeven procent van de respondenten zegt dat ze zuinigere ledverlichting aan te schaffen. Ook weet een deel niet wat voor kerstverlichting ze momenteel precies hebben. Voor deze groep heeft independer expert Kerkhof een tip: 'Ledlampen geven minder warmte af en daarom verbruiken ze minder energie. Je voelt het verschil dus niet alleen in de portemonnee, maar ook aan de lampen zelf. Ook hebben ledlampen meer branduren en gaan ze dus veel langer mee.'
Doe goed onderzoek naar je gebruikte kerstverlichting zodat je niet schrikt van je energierekening aan het eind van het jaar en doe je voordeel met de gegeven tips.