Productie Xbox One X en Xbox One S All Digital Edition gestopt

  Drie jaar geleden introduceerde Microsoft de Xbox One X met veel tromgeroffel als de krachtigste console. Nu wordt het model alweer uit de productie gehaald. Ook de digitale versie van de Xbox One S verdwijnt uit het aanbod. Volgens Microsoft is dit om volledig ruimte te maken voor de Xbox Series X.

  In een verrassende aankondiging heeft Microsoft zowel de Xbox One X als de Xbox One S All-digital consoles uit productie gehaald. De Xbox One X werd met zijn 6 teraflops in 2017 nog groots in de markt gezet als de krachtigste console ter wereld. Deze console zal uiteindelijk slechts drie jaar op de markt geweest zijn. Microsoft heet in een statement aangegeven waarom zij hiervoor gekozen heeft.

  As we ramp into the future with Xbox Series X, we’re taking the natural step of stopping production on Xbox One X and Xbox One S All-Digital Edition. Xbox One S will continue to be manufactured and sold globally.

  Microsoft

  Ruimte maken voor de Series X en Lockhart

  Microsoft wil dus de weg vrij maken voor de Xbox Series X. Mogelijk is dit een reactie op het eerdere besluit van Sony om de productie van de PlayStation 5 flink op te schroeven. Ook kan de nog steeds niet aangekondigde, maar vol geruchten omgeven 'Lockhart' met deze keuze te maken hebben.

  Geruchten rond deze "Lockhart" gaan al zo lang rond als de geruchten over de next-gen Xbox zelf, maar zijn de laatste tijd steeds concreter geworden. De verwachting is nu dat deze Lockhart een budget-versie van de Xbox Series X zal worden met de naam Xbox Series S.

  Deze versie zou disk-loos worden, vergelijkbaar met de huidige Xbox One S All-digital. De Series S zou wat CPU betreft gelijkwaardig moeten worden aan de Series X, maar met een minder krachtige GPU, waardoor deze ook geen 4K-gaming zou ondersteunen.

  Als het gerucht van de Lockhart waar is, is de stap van Microsoft vandaag goed te begrijpen. De Lockhart wordt een next-gen console met een prijsstelling die vermoedelijk onder de huidige XboX One X zou liggen die ook krachtiger is dan de huidige All Digital versie. Voor beide consoles is dan ineens de potentiële afzetmarkt verdwenen.

  Toch lijkt het nu stoppen met de productie wat vroeg: de lancering van de Xbox Series X wordt niet voor oktober of november dit jaar verwacht. Bovendien is deze stap enigszins in tegenspraak met de stelling van Microsoft dat ze niemand naar de nieuwe generatie consoles willen dwingen. Voorlopig zullen de beide modellen overigens nog gewoon in de winkelschappen te vinden zijn.

  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.