Meta gezwicht voor kritiek: geen datacenter in Nederland

News
vrijdag, 01 juli 2022 om 9:30
pexels manuel geissinger 325229f1658395427
Er is de laatste tijd veel discussie geweest over het datacenter dat Meta in Zeewolde wilde bouwen. Het moederbedrijf van Facebook heeft nu definitief besloten om het center niet neer te zetten in Nederland.
De gemeenteraad van Zeewolde zag graag Meta neerstrijken in de regio, maar daar waren de inwoners van de gemeente het alleen niet mee eens. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen hebben tegenstanders van het datacenter een grote winst behaald, wat een duidelijk signaal heeft afgegeven. Daar kwam ook nog eens bij dat een meerderheid in de Tweede Kamer ervoor stemde om de plannen in de ijskast te zetten.
Door alle ophef heeft Meta, het moederbedrijf van onder andere Facebook en Instagram, nu maar besloten om definitief af te zien van de bouw van het datacenter. Dat heeft het techbedrijf gezegd in een verklaring, zo meldt onder andere de NOS.
Meta laat niet meteen alles vallen. Het bedrijf zegt samen te willen werken met de gemeente en de provincie om het project samen 'efficiënt af te sluiten'.

Grote twijfels over datacenter Meta

De ophef over het datacenter begon toen duidelijk werd hoeveel energie het zou kosten. In Nederland is er al krapte op het elektriciteitsnetwerk en aangezien het datacenter de grootste in Europa moest worden, met een afmeting van 166 hectare, zou het center beslag leggen op een groot gedeelte van de energievoorziening in de regio.
Daarnaast was er ook twijfels over wat voor invloed het datacenter zou hebben, door de gevolgen van restwarmte en het gebruik van water. Volgens Meta en de gemeente zou het datacenter zorgen voor werkgelegenheid in de regio, maar dat valt volgens tegenstanders enorm tegen. Er zijn namelijk niet veel werknemers nodig om een datacenter draaiende te houden.