Medebedenker Sonic Yuji Naka gearresteerd wegens handel met voorkennis

News
zaterdag, 19 november 2022 om 15:00
sonic frontiersf1668414103
Het zit Yuji Naka de laatste tijd niet mee. Zijn laatste grote game, Balan Wonderworld, was vorig jaar geen succes en nu is hij ook nog eens opgepakt wegens handel met voorkennis, zo meldt het Japanse Fuji News Network.
Yuji Naka kennen we als medebedenker van Sonic the Hedgehog. Naka werkte aan een hoop games met de snelle blauwe egel, maar zijn carrière kreeg de genadeklap toen Balan Wonderworld vorig jaar uitkwam. De game werd niet goed ontvangen en Naka liet daarop weten niet langer bij Square Enix te werken en pensioen te overwegen.
Eerder dit jaar liet Naka weten Square Enix aan te klagen, omdat hij zes maanden voor de releasedatum van Balan Wonderland zou zijn verwijderd als regisseur na onenigheid over de stabiliteit van de game. Naka beweerde dat hij geprobeerd had te onderhandelen om de problemen van de game aan te pakken, maar dat hij genegeerd werd. Square Enix zou volgens hem de games en fans van games niet waarderen.

Arrestatie

Nu krijgt het verhaal nog een staartje: Yuji Naka is opgepakt omdat hij verdacht wordt met voorkennis aandelen in een gameontwikkelingsbedrijf gekocht te hebben. Taisuke Sazaki, een andere oud-medewerker van Square Enix, kreeg eind 2019 informatie over de mobiele game Dragon Quest Tact, die zou worden gemaakt door Square Enix en Aiming. Voordat deze informatie openbaar werd, zouden Sazaki, Naka en nog een andere oud-medewerker van Square Enix een flink aantal aandelen in Aiming hebben gekocht. Naka zou tienduizend aandelen hebben gekocht met een waarde van 2.8 miljoen yen, omgerekend zo’n 19.000 euro.