Helaas: je kan geen Witcher meer worden

News
maandag, 30 mei 2022 om 14:00
the witcher 4 geralt cirif1618225331
Slecht nieuws voor liefhebbers van The Witcher die de droom hadden om zelf een WItcher te worden. Dat is namelijk nu niet meer mogelijk door de sluiting van een school.
Wereldwijd heeft The Witcher enorm veel fans erbij gekregen door de succesvolle games van CD Projekt RED en natuurlijk de gelijknamige Netflix-serie. En dan hebben we het nog niet gehad over de originele fans van de boeken. De franchise is zelfs zo populair, dat er een LARP (live-action role-playing) school is in Polen die je kan opleiden tot een echte Witcher.
Ten minste, die was er tot voor kort. De school sluit nu namelijk haar deuren, zo laat het bedrijf weten via Facebook (opgepikt door Eurogamer). De beslissing is genomen door de organisatie, omdat CD Projekt RED de licentie voor het gebruik van The Witcher heeft ingetrokken.

Waarom is de Witcher-licentie ingetrokken?

De ontwikkelaar en uitgever wil niet zeggen waarom de licentie is ingetrokken, maar de organisatie van de school zegt in de Facebook-post wat volgens hen de reden is geweest voor het verbreken van de samenwerking.
Eén van de stafleden is namelijk betrokken bij de ultra-conservatieve katholieke organisatie Ordo Iuris, dat tegen abortus en LGBTQ is en niet gelooft in het idee van gendergelijkheid. Het staflid is de vrouw van één van de oprichters van de school.
Eerder dit jaar is ze gevraagd voor Ordo Iuris om een opzet te maken voor een wet dat illegale abortus moet bestraffen en andere omstreden regels. Daardoor is het staflid in opspraak geraakt, wat is gemeld door de school aan CD Projekt RED. De uitgever heeft vervolgens direct besloten om de licentie in te trekken, aldus de organisatie van de school.