Sony toont nieuwe Gran Turismo 7 features tijdens State of Play

News
woensdag, 02 februari 2022 om 23:30
gran turismo 7 headerf1643825170
Woensdagavond kwam Sony eindelijk weer met een nieuwe State of Play. Het online evenement was volledig gericht op de nieuwe race-simulator die in maart uitkomt: Gran Turismo 7.
Sony heeft vandaag een flink inkijkje gegeven in wat we mogen verwachten van Gran Turismo 7, wanneer deze 4 maart op onze PlayStation 5 consoles gaat verschijnen. Gran Turismo is al jaren het race-paradepaardje van de PlayStation consoles met hyperrealistische auto's in prijsklassen van de kleinste mini's tot de meest exclusieve sportauto's. Waarbij maker Polyphony Digital alles tot in de meest absurde details kloppend wil hebben.

De Gran Turismo-serie loopt inmiddels al 25 jaar en daarmee is deze editie extra speciaal. Polyphony Digital heeft dan ook alles uit de kast getrokken om deze editie speciaal te maken. Grafisch zijn de 400 auto's, accessoires, tracks en omgevingen weer realistischer gemaakt. Onder andere door het gebruik van ray tracing, wat natuurlijk vooral op de glanzende lak mooi tot uitdrukking komt.
Maar ook het dynamische weersysteem heeft een flinke upgrade gekregen. Zo worden de wolkenpartijen dynamisch berekend, waarbij rekening gehouden wordt met de daadwerkelijke temperatuur en luchtvochtigheid, zodat de wolken een meer natuurlijke vorm krijgen en vooral bij laaghangende zon prachtig belicht worden. De regen die daaruit valt vormt realistische plassen op het wegdek en na een bui droogt de baan ook weer 'logisch' op, waarbij het rijspoor eerder droogt dan de rest van het asfalt, waar langer plassen kunnen blijven staan.

Het zijn dit soort systemen die door velen misschien als doorgeslagen realisme gezien worden, maar die een voorbeeld zijn van het perfectionisme dat bij het ontwikkelen van Gran Turismo 7 wordt nagestreefd.
worldmapf1643732426
worldcircuits 01f1643732464
mission 02f1643732516

Geluid en muziek

Voor Gran Turismo-fans is het geluid en de muziek altijd een belangrijk onderdeel geweest. Ook deze editie zal daar op diverse manieren aandacht aan besteed worden. Natuurlijk is geprobeerd het geluid van de auto's zelf zo realistisch mogelijk weer te geven. Daarbij is gebruikgemaakt van tientallen geluidsbronnen op de auto waarbij de positie ten opzichte van de bestuurder en de weerkaatsing tegen het asfalt en de omgeving dynamisch berekend wordt. Rijd je over een steen, dan zal je dat dus ook van onderen horen.
Naast het geluid van de auto is muziek ook ruimschoots aanwezig. Met meer dan 100 verschillende nummers van verschillende artiesten en in een brede selectie genres is er altijd wel iets om naar te luisteren. Bijzonder is het gebruik van muziek in een nieuwe race-modus genaamd Music Rally. Eigenlijk betreft dat een race met timegates, waarbij je de duur van je rit kan verlengen door tijdig een poort te passeren, maar hier telt niet het aantal seconden, maar het aantal beats van de muziek. Doelstelling is om spelers meer plezier in het rijden te geven en minder 'score gedreven' te zijn.
Ook de replay is aangepast en kan, in plaats van met vaste camera-standpunten, op muziek gezet worden. De beelden passen zich daarbij aan aan de gekozen muziek. Dit kan veel natuurlijkere replays opleveren. Deze nieuwe modus heet dan ook de Music Replay.
musicrally 02f1643732345
musicrally 01f1643732365
scapes 02f1643732270

Toegankelijk, ook voor niet auto-fanaten

Gran Turismo staat bekend als de racing simulator voor echte race-fans die het geweldig vinden om onder de motorkap te duiken en hun bolides tot in de puntjes af te stellen, totdat ze perfect zijn. Dat kan natuurlijk nog steeds, maar Polyphony benadrukt dat Gran Turismo 7 veel toegankelijker moet zijn voor wie wat minder auto-fanaat is. Zo is het tunen en customizen nog steeds mogelijk, maar zeker niet noodzakelijk.
Ook zijn er nieuwe modi geïntroduceerd, juist om beginners en wat meer casual auto-rijders met de wondere wereld van de automobiel kennis te laten maken. In het cafe kan je leren over bekende merken en hun ontstaansgeschiedenis en zelfs de originele ontwerpers spreken over hun iconische ontwerpen. Polyphony hoopt hiermee de liefde voor de auto over te kunnen brengen op een nieuwe generatie.
cafe 01f1643732107
cafe 02f1643732141
cafe 03f1643732187

Gran Turismo 7: Een car life simulator voor een nieuwe generatie

Wat we tot nu toe van Gran Turismo 7 hebben gezien ziet er zeer veelbelovend uit. Met meer dan 400 auto's om uit te kiezen die allemaal tot in de puntjes verzorgd zijn, zo'n 100 tracks waar geracet kan worden in verschillende weersomstandigheden en veel verschillende spelmodi om uit te kiezen, kunnen zowel autosport fans als geïnteresseerden uitkijken naar een prachtige nieuwe editie van Sony's race-paradepaard. Nog een maandje en het is zover, Gran Turismo 7 ligt 4 maart in de (digitale) schappen.