Google Maps meldt drukte in het OV

News
dinsdag, 09 juni 2020 om 13:00
pexels photof1591688687
Sinds 1 juni is het verplicht om in het OV een mondkapje te dragen. Daarbij is het OV aangepast om mensen zoveel mogelijk 1,5 meter afstand te laten houden. Afhankelijk van de drukte in de trein, bus of metro kan dit niet altijd. Dan is het fijn als je vooraf weet hoe druk het is. Google Maps gaat je hierbij helpen door drukte in het OV te melden.
Google Maps geeft al een tijd de drukte in het OV aan die op basis van verzamelde gegevens, waaronder locatie, samengesteld wordt. Daar wordt nu aan toegevoegd dat mensen zelf de drukte in bijvoorbeeld de trein kunnen aangeven. Dit meldt Google op haar blog met vernieuwingen. In onder andere Nederland en België gaat Google Maps op basis daarvan waarschuwingen geven als reizigers hun OV-route plannen.
Als de Google Maps app geopend wordt is direct te zien hoe druk het op een bepaald traject. Hiervoor zal Google kleuren gebruiken en een opvallende melding dat er regels zijn zoals het dragen van een mondkapje. Naast deze melding gaat Google aangeven of er coronagerelateerde wijzigingen in de dienstregelingen zijn en of er bijzonderheden zijn over de reis. Op basis van alle verzamelde gegevens zal Google ook de drukste momenten op stations in kaart brengen, zodat mensen de spitsuren kunnen vermijden en veiliger op reis kunnen.

Meer dan alleen drukte in beeld

Google is niet alleen bezig met de drukte in het OV in kaart te brengen. Naast deze feature van Google Maps is de techgigant bezig om temperatuur, beveiliging en toegankelijkheid voor minder validen uit te rollen. Deze functies worden wereldwijd uitgerold en geven mensen, net als de druktemelding, de mogelijkheid om aan te geven welke voorzieningen er in het OV zijn op die route. Verwacht wordt dat Google in de komende tijd al deze functies uitrolt voor zowel Android als iOS gebruikers. Een exacte datum is alleen nog niet bekend.
Eerder al meldden we dat OV-bedrijven mogelijk willen gaan werken met reserveringssystemen. Tot die uitgerold zijn, is dit een goede oplossing om veilig op reis te kunnen.