Facebook laat Afghanen met een knop hun profiel blokkeren

News
vrijdag, 20 augustus 2021 om 16:30
facebookf1613037002
Sinds de Taliban de macht heeft gegrepen in Afghanistan, is de situatie zeer grimmig geworden. Facebook heeft nu een knop toegevoegd om het profiel van Afghanen te blokkeren, om de bevolking te beschermen.
Hoewel de Taliban heeft beloofd geen wraak te zullen nemen op tegenstanders van de extreem-islamitische organisatie, plaatsen veel mensen, humanitaire organisaties en overheden daar vraagtekens bij. Zo zijn er al berichten dat de Taliban jacht maakt op een Duitse journalist en daarbij een familielid heeft gedood.
Om de Afghanen te beschermen tegen de Taliban, heeft Facebook nu een nieuwe functie toegevoegd. In de app kunnen mensen in Afghanistan nu met één druk op een knop hun hele profiel blokkeren. Het wordt voor andere mensen, die geen vrienden zijn, daarmee niet meer mogelijk om berichten te lezen en foto’s en video’s te delen en downloaden. Dat meldt Nathaniel Gleicher, de Head of Security Policy bij Facebook via Twitter.
De veiligheidsexpert laat weten dat Facebook ook andere maatregelen heeft genomen. Zo is het nu sowieso al niet mogelijk om de vriendenlijsten van accounts in Afghanistan te bekijken. Dat heeft het social media-platform gedaan om te voorkomen dat mensen een doelwit kunnen worden voor de Taliban.

Taliban-accounts verwijderen

Naast de acties die Facebook onderneemt om de bevolking in het land te beveiligen, is Facebook ook bezig met het verwijderen van accounts die beheerd worden door de Taliban. Dat doet het bedrijf niet alleen op Facebook, maar ook op Instagram. Google neemt ook actie tegen de extreem-islamitische organisatie. Alle YouTube-accounts van de Taliban worden namelijk verwijderd.