EA zet grote stap in vervanger van FIFA-game

News
zondag, 12 februari 2023 om 14:00
fifa 23f1658388766
EA heeft een grote stap gezet in de ontwikkeling van haar opvolger voor de populaire FIFA-games. EA Sports FC staat voor dit najaar op de planning, want de uitgever heeft haar samenwerking met de FIFA verbroken. Dat betekent dat er geen FIFA-games meer komen zoals we kennen, maar het ziet er naar uit dat Premier League-clubs wel gewoon weer in de nieuwe EA-game zitten.
EA zou namelijk een overeenkomst hebben bereikt met de Engelse Premier League. Een zes-jarig contract zou getekend zijn ten waarde van 488 miljoen pond (omgerekend bijna 550 miljoen euro). Volgens Sky Sports zijn de Engelse clubs vrijdag ingelicht over de deal die de competitie jaarlijks 80 miljoen pond oplevert.
In ruil daarvoor krijgt EA de rechten voor de clubs uit de grootste competitie uit Engeland. Hierdoor mag de uitgever clubs als Manchester City, Liverpool, Arsenal en velen anderen gebruiken. Het is een grote stap voor de uitgever die sinds dit jaar geen deal meer heeft met de FIFA om voetbalgames te maken.

EA gaat door zonder de FIFA

In plaats daarvan gaat de uitgever aan de slag met haar eigen versie die losstaat van het bestuursorgaan van de voetbalwereld. Voor het eerst in bijna 30 jaar verandert de naam van de voetbalgame van EA. Die wordt veranderd in EA Sports FC, waarna het WK niet langer een onderdeel zal zijn van de game. Ook lijkt de kans klein dat het EK nog onderdeel blijft van de titel.
Ondertussen heeft de Amerikaanse uitgever al meer dan dertig competities onder contract voor haar nieuwe titel. Ook zijn tal van bekende voetballers opgetrommeld, waardoor het gros van de clubs en spelers gelijk blijft in de nieuwe titel. De game moet later dit jaar verschijnen, maar een releasedatum is er nog niet.