Dit is waar je de Oscar-winnaar 20 Days in Mariupol gratis kunt kijken

News
woensdag, 13 maart 2024 om 9:00
stop war in ukrainef1710253585
De Oscars 2024 zijn achter de rug. De grote winnaar is Oppenheimer, waardoor je bijna zou vergeten dat er ook nog prijzen zijn uitgereikt aan andere titels. We vertellen je in dit artikel waar je 20 Days in Mariupol gratis kunt kijken.

Liever geen Oscar gewonnen

20 Days in Mariupol heeft de Oscar gewonnen voor beste documentaire. De maker van de film, Mstyslav Chernov, heeft aangegeven dat hij liever de film niet had gemaakt en ook liever de oorlog niet had meegemaakt. De documentaire neemt mensen mee naar het begin van de oorlog in Oekraïne in 2022, toen Rusland Mariupol innam.
Met gevaar voor eigen leven heeft Chernov 20 dagen lang in Mariupol gefilmd, waarbij de camera boekdelen spreekt. Bloed op brancards, ledematen die ontbreken, mensen die hun laatste levensadem uitblazen; alles komt voorbij. Er is geen filter.
Waar kun je deze indrukwekkende documentaire kijken? De documentaire is gratis te te streamen op 2Doc.nl via deze link. De omschrijving luidt als volgt: ‘De onvoorstelbaar wrede en bloederige beelden van de talloze doden en gewonden door bombardementen en beschietingen in de door de Russen belegerde Oekraïense havenstad Marioepol gingen in maart 2022 de wereld over – mede dankzij het werk van de Oekraïense AP-journalist Mstyslav Chernov.’

Nog 9 dagen te bekijken

De documentaire duurt ongeveer anderhalf uur en is nog 9 dagen gratis te zien via bovengenoemde link. Dus wees er snel bij.
Wees niet geschokt van de beelden die je ziet. Chernov schuilt op een zeker moment in een ziekenhuis, terwijl er meerdere tanks om het gebouw heenrijden. Hij weet dat hij daar weg moet en onveilig is voor de tanks. Continu is er gevaar.
Daarbij is er één prachtige uitspraak die bij zal blijven: De mens is net een röntgenfoto. Door de oorlog wordt zichtbaar welke mensen een goed hart hebben en wie niet. Zij die goed zijn, worden nog beter. Zij die slecht zijn, nog slechter.