‘Code van Nvidia’s DLSS gestolen in cyberaanval’

News
dinsdag, 01 maart 2022 om 17:00
nvidia 1692796f1638530776
Het lijkt erop dat de broncode van Nvidia’s DLSS-technologie is gestolen. De chipfabrikant is slachtoffer van een grootschalige cyberaanval. Daardoor zou belangrijke code nu op straat liggen.
Volgens een anonieme tipgever van TechPowerUp is de broncode van DLSS gelekt. Een screenshot toont een lijst bestanden en assets waar DLSS gebruik van maakt. De code zou deel uitmaken van ongeveer een Terabyte aan data die door hackerscollectief LAPSUS$ van Nvidia gestolen zou zijn tijdens een cyberaanval. Nvidia heeft niet bevestigd of de code inderdaad gestolen is, maar volgens TechPowerUp ziet de code er echt uit.
DLSS staat voor Deep Learning Super Sampling. Deze technologie wordt gebruikt in de RTX grafische kaarten van Nvidia om beelden met kunstmatige intelligentie te upscalen naar 4K-resolutie. Het resultaat is vaak nauwelijks van native 4K te onderscheiden. Dat maakt DLSS populair onder mensen die een hoge resolutie en een goede performance willen bij het gamen.

Wat betekent de diefstal voor Nvidia?

Nvidia heeft DLSS nog nooit beschikbaar gemaakt voor anderen. Als het klopt dat de code is gelekt kan dat leiden tot pogingen om de technologie te laten werken met systemen die officieel niet ondersteund worden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Linux.
Hoewel Nvidia-concurrenten Intel en AMD eigen technologieën hebben die hetzelfde bereiken als DLSS, zullen zij waarschijnlijk ook interesse hebben in de code. Ze zullen de code alleen niet kunnen gebruiken in hun eigen producten. Dat zou illegaal zijn en mogelijk rechtszaken uitlokken bij Nvidia.