CD Projekt RED gehackt wegens Cyberpunk 2077

News
dinsdag, 09 februari 2021 om 10:00
cd projekt redf1612859164
Poolse studio CD Projekt RED is gehackt, zo maakt de ontwikkelaar zelf bekend via Twitter. Maandag ontdekte CD Projekt RED dat een cyberaanval plaatsvond. Hackers hebben flink wat data buit gemaakt en hebben zelfs de interne systemen van de Poolse studio onder handen genomen.
Op Twitter maakt CD Projekt RED het schokkende nieuws bekend met een verklaring. Een onbekende aanvaller is het interne netwerk van de Poolse studio binnengedrongen en heeft data van CD Projekt gestolen waarna de indringer een brief achterliet. Ook heeft de hacker bestanden geëncrypteerd.
In de brief laat de hacker weten dat er volledige kopieen zijn gemaakt van de broncodes van Cyberpunk 2077, The Witcher 3, Gwent en een niet-uitgebrachte versie van The Witcher 3. De eis van de aanvaller is een overeenkomst met het Poolse bedrijf. Als er niet aan de eisen worden voldaan is de hacker van plan de data dan wel niet te verkopen of lekken, terwijl privacygevoelige informatie en documenten naar gamejournalisten wordt gestuurd.
De intentie van de dader lijkt in de brief duidelijk: nog maar schade aanrichten aan het bedrijf. In de volgende paragraaf stelt hij dat als zijn eisen niet ingewilligd worden de data gelekt wordt. Vervolgens zou het publieke imago van het bedrijf nog meer schade oplopen doordat mensen de "shitty" manier van werken van het bedrijf zou zien. Investeerders zouden vervolgens vertrouwen verliezen in het bedrijf waardoor de waarde van het bedrijf nog verder zou dalen. CD Projekt RED krijgt 48 uur om te reageren op het dreigement.

CD Projekt RED onderhandelt niet met hackers

In haar statement maakt CD Projekt RED duidelijk niet te onderhandelen met de belager. Onderhandelingen zullen er niet komen, wetende dat dit mogelijk leidt tot het lekken van de gestolen data. Het Poolse bedrijf heeft al stappen ondernomen om de consequenties zoveel mogelijk in te perken. Het bedrijf heeft tot nu toe geen indicatie om te geloven dat persoonlijke data van fans is gelekt.
CD Projekt RED legt tevens uit dat de bestanden die geëncrypteerd zijn waarschijnlijk wel weer hersteld kunnen worden. Er zijn namelijk back-ups van de bestanden. Ook is de IT infrastructuur van het bedrijf inmiddels weer veilig gesteld en is de Poolse studio begonnen met het herstelproces.
Ook is contact opgenomen met de politie en de President van de Personal Data Protection Office om de aanval te onderzoeken. Verder zijn IT specialisten ingeschakeld om het incident verder te onderzoeken.

Populair Nieuws